Politiek

Nieuwe lastenverzwaringen op komst

DEN HAAG (ANP). Het kabinet gaat volgend jaar 6 miljard extra bezuinigen, ook al wijzen ramingen van het Centraal Planbureau op een hoger bedrag. Die bezuinigingen zullen voor een derde bestaan uit lastenverzwaringen. Premier Mark Rutte maakte dat vrijdag duidelijk in zijn wekelijkse persconferentie.

14 June 2013 16:25Gewijzigd op 15 November 2020 04:10
Rutte. Foto ANP
Rutte. Foto ANP

Oppositiefracties, vakbonden en werkgevers drongen er deze week op aan de lasten niet opnieuw te verzwaren, omdat dat slecht is voor het economisch herstel. Rutte erkende dat, maar de overheidsfinanciën niet saneren is volgens hem nog schadelijker.

Volgens een nieuwe raming van het Centraal Planbureau komt het overheidstekort volgend jaar uit op 3,7 procent. Dat zou betekenen dat er 7 miljard bezuinigd dient te worden om het tekort terug te brengen tot de EU-limiet van 3 procent.

Maar het kabinet beschouwt de opdracht van eurocommissaris Ollie Rehn (Begroting) als richtinggevend. Rehn heeft gezegd dat Nederland 6 miljard moet besparen in 2014. Rutte wees er vrijdag op dat ook Rehn zich bij zijn berekeningen grotendeels baseert op het CPB.

Helemaal definitief is het bedrag van 6 miljard nog niet. Pas in augustus hakt het kabinet de knoop door over de begroting van volgend jaar, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

Het Centraal Planbureau schetst in zijn jongste prognose een somber beeld van de Nederlandse economie. Die krimpt dit jaar nog met 1 procent, om volgend jaar pas weer op te krabbelen. De werkloosheid loopt op tot 635.000 in 2014.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) noemde vrijdag „de tijd van makkelijke verhalen voorbij”. „We moeten de tering naar de nering zetten”. Zijn collega Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei „enorm te balen” van de oplopende werkloosheid. Het sociaal akkoord dat het kabinet heeft gesloten met vakbonden en werkgevers blijft voor het kabinet overeind, benadrukte Asscher.

Rutte en Dijsselbloem betwistten een „discutabele aanname” van het CPB. Dat een geplande bezuiniging in de WW in het sociaal akkoord is afgezwakt, heeft volgens het planbureau een negatief effect op de werkgelegenheid. Het CPB gaat er daarbij uit dat een verkorting van de WW-duur in 80 procent van de cao’s wordt gerepareerd. Een wel erg hoog percentage, vinden Rutte en Dijsselbloem.

De premier sprak overigens tegen dat het CPB voor het kabinet aan belang heeft ingeboet. Dat belang is nog steeds „maximaal”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer