Politiek

Minder aandacht voor vrijheid van godsdienst bij Timmermans

DEN HAAG (ANP). De bescherming van mensenrechtenactivisten en het opkomen voor homo- en vrouwenrechten. Dat zijn de drie speerpunten van het mensenrechtenbeleid van het kabinet. De ministerraad ging vrijdag akkoord met de nieuwe mensenrechtennota van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

14 June 2013 15:26Gewijzigd op 15 November 2020 04:10
De bescherming van mensenrechtenactivisten en het opkomen voor homo- en vrouwenrechten.  Dat zijn de hoofdpunten uit de mensenrechtenota van minister Timmerans van Buitenlandse Zaken. Beeld ANP
De bescherming van mensenrechtenactivisten en het opkomen voor homo- en vrouwenrechten. Dat zijn de hoofdpunten uit de mensenrechtenota van minister Timmerans van Buitenlandse Zaken. Beeld ANP

Twee weken geleden was de ‘Mensenrechtenbrief 2013, Respect en recht voor ieder mens’ ook al aan de orde gekomen, maar toen bleef de VVD met vragen zitten. Het liberale smaldeel in het kabinet maakte zich zorgen over mogelijke gevolgen van de nota voor het bedrijfsleven. Volgens Timmermans was er geen sprake van onenigheid.

In de nieuwe nota is wat minder aandacht voor de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging dan onder het vorige kabinet. „Ik ben niet op zoek gegaan naar een breuk met mijn voorganger. Ik ben op zoek gegaan naar het zetten van mijn eigen accenten. Naar het geven van misschien wel iets meer nadruk aan mensenrechten in het buitenlands beleid dan in het verleden het geval is geweest.”

Er is ook gekozen voor deze drie hoekstenen omdat deze „breed gedragen” worden door de Nederlandse bevolking. „Mensenrechten leven in ons land. Dat is bijvoorbeeld zichtbaar door de grote afdeling van Amnesty International en door alle Nederlanders die zich inzetten voor mensenrechten”, stelt Timmermans in de nota.

Timmermans wil op mensenrechtengebied meer samenwerken met andere landen. Dat moet op een innovatieve manier gebeuren. Hij wil met regionale partners gaan werken. Bijvoorbeeld samen met Brazilië in Latijns-Amerika opkomen voor homorechten. „Dat is effectiever en de kans dat de boodschap wordt geaccepteerd in het land waar het om gaat, is veel groter.”

Ook de Europese Unie kan op dit vlak nog meer betekenen. Nederland wil op mensenrechtengebied dat de EU de turbo aanzet. Dat terrein moet door de EU „sterker en eensgezinder” worden uitgedragen. Daarbij moet gezorgd worden dat de EU haar eigen normen goed naleeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer