Kerk & religie

Bijbelgenootschap viert jubileum met schrijfwedstrijd

HAARLEM. Meesters, juffen, schoolkinderen: het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) kan bij zijn 200-jarig jubileum niet om deze belangrijke doelgroep heen. Om hen bij het feest te betrekken bedacht het genootschap een Bijbelverhalen­schrijfwedstrijd voor de leerkrachten en een tekenwedstrijd voor de kinderen.

Van een medewerker
14 June 2013 10:59Gewijzigd op 15 November 2020 04:09
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

Het bleek echter dat veel leerkrachten niet vroeg genoeg op de hoogte waren van de schrijfwedstrijd, die in september van start ging. Het NBG wil degenen die er later achter kwamen nog een kans geven om mee te doen en heeft besloten de sluitings­datum te verplaatsen van 31 mei naar 22 juli. Mirjam Vermeij, uitgever bij het Bijbelgenootschap, denkt dat leerkrachten aan het einde van het schooljaar ook wat meer tijd vrij hebben om dit project te doen met de kinderen. „Negentig leerkrachten hebben zich aangemeld voor de wedstrijd. Ongeveer de helft van hen heeft zijn verhaal en de tekeningen al ingestuurd. We verwachten dat er nog veel gaat binnenkomen.”

Het is de bedoeling dat de leerlingen een bijpassende tekening maken bij het verhaal van de leerkracht. Bij beide wedstrijden is er kans dat het verhaal of een van de tekeningen opgenomen wordt in de Meesters- en Juffenbijbel, die in het jubileumjaar 2014 uitkomt. „De kwaliteit van het verhaal is voor de jury leidend bij de keuze.”

Om te voorkomen dat populaire Bijbelverhalen erg vaak ingestuurd worden, heeft het Nederlands Bijbelgenootschap zelf Bijbelverhalen gekozen, per provincie. Zo kan een leerkracht in de provincie Zeeland kiezen tussen de geschiedenis van de ark van Noach en die van Paulus op Malta. Vermeij weet dat het verhaal over het dochtertje van Jaïrus (Zuid-Holland) het meest is ingestuurd. Uit Gelderland, Zeeland en Limburg heeft ze nog weinig binnengekregen.

Bij het beoordelen van de verhalen zal de jury letten op een goede sfeerbeschrijving. Ook kijkt zij of de dialogen spannend zijn en of er goed wordt herverteld. De beste verhalen krijgen een plekje in de Meesters- en Juffenbijbel. Daar gaat nog wel een redactionele bewerking aan vooraf. „Als mensen te lange zinnen maken, proberen we dat te verbeteren. Maar het verhaal moet van zichzelf natuurlijk al genoeg potentie hebben om gekozen te worden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer