Kink in de kabel bij handelsakkoord EU - VS
BRUSSEL (ANP). Vol enthousiasme kondigden Europa en de Verenigde Staten aan te gaan praten over een vrijhandelsakkoord. Maar een paar maanden later blijkt zelfs het onderhandelingsmandaat over een akkoord tot onenigheid te leiden in de EU.
Vrijdag komen de Europese ministers van Handel bijeen in Luxemburg om over de kwestie te praten. Het is de bedoeling dat de bewindslieden het eens worden over het mandaat aan de Europese Commissie voor de gesprekken.
„Als we dit willen, moeten we het ook goed doen”, zo klinkt het optimistisch in Brussel. „We moeten over alles durven te praten.” Brussel wil dan ook een zo breed mogelijk mandaat.
Maar Frankrijk lijkt tot alles bereid om de culturele sector uit te sluiten van de onderhandelingen over een handelsakkoord. Ook België en een meerderheid van het Europees Parlement willen meer zekerheden voor de audiovisuele sector. De dwarsliggers vrezen een invasie uit Hollywood die de eigen Europese culturele identiteit bedreigt.
Een vrijhandelsakkoord is een pakket afspraken tussen landen om hun onderlinge handel te stimuleren. Zo wordt er onder meer afgesproken om douanetarieven af te schaffen of te verlagen. Er zijn al vrijhandelsakkoorden tussen de EU en Peru, Colombia en Zuid-Korea en op dit moment worden de puntjes op de i gezet van een pact met Canada.
Als Europa van tevoren al sectoren wil uitsluiten, dan is het de verwachting dat de Amerikanen ook met uitzonderingen op de proppen komen. „Als we de VS die kans geven, dan gaat het de EU pijn doen”, zo klinkt het in Brussel.
Ook Nederland voelt er weinig voor om in dit stadium al sectoren uit te sluiten, uit vrees de Amerikanen uit te lokken. Nederland ziet geen bedreiging voor de audiovisuele sector. De aanwezigheid van Amerikaanse films en series is al groot en een handelspact zal hier weinig grote verandering in brengen, aldus het kabinet.
De vrees voor Amerikaanse eisen is niet onterecht. De Amerikaanse ambassadeur voor de EU in Brussel waarschuwde eerder deze week al dat Washington met een eigen lijstje zal komen als de EU al van tevoren zaken wil uitsluiten. En dan moet het echte gevecht tussen de titanen - de twee grootste handelsblokken in de wereld - nog echt gaan beginnen.