Twijfels over nut van TBS-systeem
Het VVD-Tweede-Kamerlid Griffith maakt zich ernstig zorgen over de houdbaarheid van het TBS-stelsel. Nu blijven TBS’ers bij wie de behandeling niet aanslaat, te lang op te dure plaatsen zitten, vindt zij. Deze mensen zouden na twee jaar ergens anders moeten worden opgesloten.
Griffith zegt dit naar aanleiding van het kritische rapport ”TBS-klinieken in beweging”, dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag presenteerde. De IGZ stelt vast dat de doelstelling om patiënten binnen zes jaar van de opgelegde TBS-maatregel af te helpen in geen enkele kliniek wordt gehaald.
Ook het CDA twijfelt aan het nut van het TBS-systeem. Kamerlid Joldersma heeft gisteren vragen gesteld aan de ministers Donner (Justitie) en Hoogervorst (Volksgezondheid) over de lage uitstroom van TBS’ers uit klinieken.
Het ministerie van Justitie, waar de TBS-klinieken onder vallen, onderschrijft de conclusie dat er inmiddels veel verbeteringen zijn doorgevoerd, en neemt de aanbevelingen serieus. Het streven is er volgens een woordvoerster op gericht de stijgende lijn vast te houden.
Brancheorganisatie voor geestelijke gezondheidszorg GGZ Nederland benadrukt dat de TBS-klinieken nooit de doelstelling van Justitie hebben gekregen om TBS’ers binnen zes jaar te laten terugkeren naar de maatschappij. Dat zou de maatschappij in groot gevaar kunnen brengen, stelt GGZ Nederland. Het ministerie van Justitie zou wel een financiële prikkel geven aan de TBS-klinieken. Na zes jaar krijgen zij een lager bedrag per cliënt.
GGZ Nederland stelt verder dat zij groot voorstander is van verdere samenwerking met de TBS-klinieken, maar dat juist het ministerie van Justitie daar huiverig voor is.