Politiek

Van Agt pleit in Kamer voor sancties Israël

DEN HAAG (ANP). Na zijn eerste optreden in ruim 30 jaar in de Tweede Kamer zei oud-premier Dries van Agt dat het niet heeft gebracht wat hij hoopte, maar wel wat hij verwachte. Hij pleitte in de Kamer voor iets wat hij in zijn tijd als politicus nooit zou hebben gedaan: sancties tegen Israël.

12 June 2013 15:58Gewijzigd op 15 November 2020 04:07
Van Agt woensdag in de Tweede Kamer. Foto ANP
Van Agt woensdag in de Tweede Kamer. Foto ANP

Hij sprak als pleitbezorger van het burgerinitiatief Sloop de Muur. Het wil sancties tegen Israël om de afscheidingsmuur die het grotendeels op Palestijns gebied bouwt, in strijd met internationaal recht. Ook moeten de slachtoffers compensatie krijgen. Met 64.000 handtekeningen kreeg Van Agt het onderwerp op de agenda van de Kamer.

De straks 700 kilometer lange afscheiding bestaat uit steen, prikkeldraad en hekwerk. Het internationaal recht gebiedt ons actie te ondernemen tegen Israël, aldus Van Agt. Hij denkt daarbij aan het weigeren van visa aan kolonisten, het stoppen van militaire samenwerking en „van intensivering van de bilaterale relatie kan geen sprake zijn”.

De Kamer en het kabinet kreeg de 82-jarige oud-premier niet achter zijn voorstel. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken meent dat sancties de Amerikaanse poging ondermijnen om Israël en de Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Van Agt ziet wel een positief punt. Het onderwerp staat weer bij iedereen op het netvlies. Bovendien zal „uit een ander vaatje worden getapt” richting Israël als het Amerikaanse initiatief mislukt. Volgens hem is nu wel duidelijker geworden welke kant dat dan zal opgaan.

De Kamer was ouderwets verdeeld over het onderwerp. „Weinig internationale zaken roepen zo veel emoties op als dit conflict”, zei Timmermans. De rechterflank en de christelijke partijen (VVD, PVV, SGP, ChristenUnie en SGP) willen geen sancties.

D66 wil de betrekkingen met Israël niet intensiveren, terwijl SP en GroenLinks voor sancties zijn. Opvallend was dat het CDA dat ook niet uitsluit. Als Israël een levensvatbare Palestijnse staat onmogelijk maakt, kan het EU-associatieverdrag met Israël worden opgezegd, zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Ook PvdA-Kamerlid Désirée Bonis ging er hard tegenin. Ze wacht de reis van Timmermans volgende week naar Israël nog even af, maar wil eigenlijk de druk opvoeren. „Israël is alleen gevoelig voor druk”, meent ze. Voor intensivering van de banden met Israël voelt ze weinig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer