Onderwijs & opvoeding

Alleen examens Ibn Ghaldoun ongeldig, 24 examens gestolen

De Onderwijsinspectie heeft alleen de examens op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun ongeldig verklaard. Alle andere examens zijn wel geldig. Dat heeft staatssecretaris Dekker woensdag gezegd.

12 June 2013 15:22Gewijzigd op 15 November 2020 04:07
Staatssecretaris Dekker. Foto ANP
Staatssecretaris Dekker. Foto ANP

„Het goede nieuws is dat er aan de hand van een cijfermatige analyse geen sprake is van collectieve fraude op school- of regionaal niveau”, aldus Dekker. Alle leerlingen buiten Ibn Ghaldoun krijgen gewoon hun examenuitslag.

Donderdag in de loop van de dag horen de vmbo-tl leerlingen of ze geslaagd zijn. Ook havo- en vwo-leerlingen horen donderdag of ze geslaagd zijn of niet.

Meer gestolen

Dekker zei tijdens de persconferentie dat er in totaal 24 eindexamens zijn gestolen op de Rotterdamse school. Dat zijn er dus meer dan de 15 die eerder werden gemeld.

Bovenop de andere ontvreemde examens, komen nog 9 vakken: het vmbo-examen Engels, havo-examen economie en de vwo-examens Nederlands, Engels, wiskunde-b, natuurkunde, geschiedenis, aardrijkskunde en Arabisch.

In totaal zijn 23 examens ongeldig verklaard op het Ibn Ghaldoun. Het vwo-examen Frans is niet ongeldig, omdat het was uitgesteld.

Verkocht

Drie mensen die zijn aangehouden in verband met het onderzoek naar de diefstal van examens, worden er van verdacht de bij de school Ibn Ghaldoun ontvreemde examens te hebben verkocht aan leerlingen van meerdere scholen. Dat meldde het Openbaar Ministerie woensdag. Het zou gaan om zowel scholen in Rotterdam als daarbuiten.

De drie verdachten zijn afgelopen weekeinde en maandagavond aangehouden. Het gaat om een 18-jarige jongen uit Rotterdam, een 19-jarige jongen uit Maassluis en een 18-jarig meisje uit Rotterdam. In hun woningen zijn exemplaren van een aantal examens gevonden. Eind mei werd al een 22-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij zit in tegenstelling tot de andere drie niet vast, maar hij is nog wel een verdachte.

Oproep

De staatssecretaris roept iedereen die examens heeft ingezien voordat ze werden afgenomen, op zich te melden bij de rector van zijn of haar school. „Ik wil iedereen aanraden die van te voren de examens heeft gehad van deze regeling gebruik te maken, dan bestaat mogelijkheid om examens opnieuw te doen”, stelde Dekker. „Dat zal niet geheel zonder consequenties zijn”, zei hij, maar: „leerlingen die voorkennis hebben gehad en niet van de inkeerregeling gebruikmaken, lopen een heel groot risico. Als we er daarna achter komen heeft dat verstrekkende gevolgen”

Leerlingen kunnen zich tot aanstaande vrijdag 18.00 uur melden bij hun schooldirecteur. Hun examen wordt dan ongeldig verklaard en kan door de leerling worden overgemaakt. Deze leerlingen worden in contact gebracht met de politie en zijn daarmee niet uitgesloten van mogelijke rechtsvervolging.

Wie zich niet meldt, loopt het risico dat het diploma later alsnog ongeldig wordt gemaakt. Zelfs als na de uitreiking van het diploma nog onregelmatigheden worden ontdekt, kan het diploma worden ingetrokken, waarschuwde Dekker.

De kans is overigens groot dat betrokken leerlingen gepakt worden, aldus Dekker. Politie, justitie en het Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn betrokken bij het onderzoek, waarin ook gekeken wordt hoe en naar wie examens zijn doorgestuurd.

Mocht er sprake zijn van individuele uitschieters in de resultaten, bijvoorbeeld leerlingen die op een examen een 8 halen terwijl ze het hele jaar al onvoldoendes halen, dan worden die ook bekeken, zei Dekker. In dat geval moet de rector bepalen of er voldoende grond is om een diploma ongeldig te verklaren. „Die kent een leerling tenslotte het beste”, constateerde de staatssecretaris.

Dekker ging ook in op het nieuws dat ook individuele leerlingen buiten de school Ibn Ghaldoun de gestolen examens in handen hebben gekregen. Hij kon niet zeggen om hoeveel gevallen het zou gaan. „Dat is moeilijk in te schatten.” Verder zei hij dat er geen aanwijzingen zijn dat vorig jaar examens zijn gestolen.

Dekker wilde nog niets zeggen over de gevolgen van de kwestie voor de Ibn Ghaldounschool.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer