Zeewater te koud: zwemmen zorgt voor onderkoeling
RIJSWIJK (ANP). Het zeewater aan de Nederlandse kust is koud voor de tijd van het jaar; zo’n 13 tot 14 graden. Dat is een stuk lager dan tijdens de vorige 5 zomers en kan bovendien de strandpret flink verpesten.
Het water is zo koud door het kille weer van januari tot aan mei. Inmiddels stijgt de temperatuur wel: in april was het nog maar een graad of 4, inmiddels dus bijna 10 graden meer. „Maar zulk koud water is te koud voor je lichaam. Als je er lang in blijft, raak je onderkoeld”, laat een woordvoerder van Weeronline.nl weten.
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft anderzijds nog geen mensen met onderkoelingsverschijnselen uit het zeewater gehaald. „Dat zie je meer met ongelukken, niet als mensen gaan zwemmen. Die gaan er zelf wel uit en windsurfers kleden zich er goed op”, aldus een woordvoerder. De KNRM had het dit jaar tot nu toe zelfs erg rustig door het koude water. „Het was niet aangenaam om te watersporten of varen.”
Het koude water kan echter ook een flinke wissel trekken op de strandpret, zo legt meteoroloog Christian Wentink van Weeronline.nl uit. Onder bepaalde omstandigheden zorgt koud zeewater voor zeewind, zoals dat ook de afgelopen week het geval was. En ook zeevlam - zeemist die aan het strand het land opdrijft - hangt met koud water en zeewind samen. „Bovendien wordt de achterstand die de temperatuur van het zeewater inmiddels heeft opgelopen, niet zo snel meer ingehaald. Tenzij je een oostenwind krijgt en veel zon.”