Nieuwe mijlpaal export Nederlandse paarden
ERMELO (ANP). De export van Nederlandse stamboekpaarden heeft vorig jaar een nieuwe mijlpaal bereikt. Op de mondiale lijst van grootste exporteurs van levende paarden klom Nederland ten koste van Duitsland van de 5e naar de 4e plaats.
In totaal exporteerde Nederland voor 211 miljoen dollar (159 miljoen euro). Dat is bijna 28 procent meer dan in 2011. De Verenigde Staten is met een bedrag van 129 miljoen dollar veruit de belangrijkste exportmarkt voor Nederlandse paarden.
Voor de VS is Nederland daarmee het belangrijkste importland voor levende paarden, blijkt uit recente cijfers van het VN-handelsregister. De VS bezetten overigens zelf met een waarde van 465 miljoen dollar de nummer 1-positie op de wereldranglijst van grootste exportlanden.
De Nederlandse fokkerijorganisatie KWPN verwacht dat de export dit jaar verder stijgt. Het succes van Nederlandse paarden bij de afgelopen Olympische Spelen in Londen speelt daarbij een rol. „Dertig procent van de paarden in Londen kwam uit Nederland. De Britse Charlotte Dujardin won bijvoorbeeld goud bij dressuur met het in Nederland gefokte paard Valegro”, aldus de KWPN-woordvoerster dinsdag.
Het merendeel van de Nederlandse export betreft dan ook sportpaarden (dressuur en spring), maar ook met het tuigpaard worden goede zaken gedaan. Vooral Amerikanen hebben een voorkeur voor Nederlandse tuigpaarden voor het trekken van wagen of koets.
Ook handelsmissies dragen bij aan de stijging van de export. De paardensector, verenigd in Holland National Horse Foundation, ging vorig jaar nog mee naar India, dat wordt beschouwd als een markt met potentie. Dat geldt ook voor Rusland, waar de ‘nieuwe rijken’ behalve voor buitenlandse voetbalclubs ook in toenemende mate belangstelling hebben voor sportpaarden. De Aziatische grootmacht China werd in 2010 voor het eerst bezocht en staat inmiddels al op 3 in de top 5 van landen waar de meeste Nederlandse paarden heengaan.
Inclusief recreatiepaarden telt Nederland zo’n 450.000 paarden. Jaarlijks worden er 6000 tot 8000 paarden geëxporteerd.