Economie

Beurzen vrezen einde stimulering

AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenmarkten gingen dinsdag omlaag. De stemming werd gedrukt door de vrees dat het tijdperk van monetaire stimulering ten einde is gekomen nu ook de Bank of Japan geen verdere steunmaatregelen heeft genomen.

11 June 2013 11:46Gewijzigd op 15 November 2020 04:05

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,1 procent lager op 348,96 punten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 529,02 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 1 en 1,3 procent.

De Bank of Japan besloot dinsdag geen nieuwe maatregelen te nemen om de onrust op de Japanse obligatiemarkt te beteugelen. Het besluit was een tegenvaller. Veel analisten rekenden vooraf op aanvullende maatregelen van de centrale bank om de stijgende rentes op de kapitaalmarkt aan te pakken.

De blik van de markt is ook gericht op Duitsland. Het Duitse grondwettelijk hof in Karlsruhe houdt dinsdag en woensdag een hoorzitting over de rechtmatigheid van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Een groep klagers vindt dat de ECB buiten zijn boekje gaat en dat het beleid in strijd is met de Duitse grondwet.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet voorafgaand aan de hoorzitting weten dat de ECB met het ongelimiteerd opkopen van staatsobligaties binnen de grenzen van zijn mandaat blijft. ECB-president Mario Draghi verdedigde maandag al zijn beleid op de Duitse televisie.

Grootste dalers in de AEX waren de staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal met verliezen van 2,8 en 2,7 procent. Telecomconcern KPN was de sterkste stijger met een winst van ruim 2 procent.

De uitzenders Randstad en USG People zakten respectievelijk 2,1 en 2,6 procent. Uit cijfers van brancheorganisatie ABU bleek dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten tussen eind april en medio mei verder is afgenomen. De omzet van de uitzendbedrijven daalde in die periode met 4 procent.

In Parijs verloor Rémy Cointreau 0,6 procent ondanks dat de Franse producent van sterke dranken een goed financieel jaar achter de rug heeft. De omzet steeg met ruim 16 procent en de nettowinst nam met bijna 18 procent toe. De resultaten geven volgens het bedrijf de sterke groei weer die zijn merken met name in Azië en de Verenigde Staten doormaken.

De euro was 1,3296 dollar waard, tegen 1,3238 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 95,52 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper, op 103,55 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer