Binnenland

Oplichting vult leven van Kampense man

Oplichting is een soort levenswijze geworden van Kampenaar J. S. (57). Dat zei officier van justitie mr. P. de Jong donderdag in de strafzaak tegen de man, die in Zwolle weer eens terechtstond voor flessentrekkerij, valsheid in geschrifte en faillissementsfraude.

Van onze correspondent
31 October 2003 08:26Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

In 2001 is hij nog veroordeeld voor vergelijkbare feiten, waarvoor hij uiteindelijk door het hof in Arnhem tot 27 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk, is veroordeeld. Dit keer eiste de openbaar aanklager drie jaar cel, plus nog eens de negen maanden die nog op de lat stonden.

Sinds oktober vorig jaar is J. S. weer actief in het bedrieglijke zakenleven. Hij zou leiding hebben gegeven aan drie bedrijfjes die zich bezighielden met flessentrekkerij. Er werden goederen besteld die niet nooit zijn betaald. Deze producten zijn onder de verkoopprijs doorverkocht aan particulieren. Zo kwam er contact geld binnen, waar J. S. om zat te springen.

Het ging bij deze producten om computerapparatuur, gereedschappen, sanitair en dakdekkersmaterialen. Werd het de ondernemer te heet onder de voeten, dan vroeg hij het faillissement van een van de bedrijfjes aan, om met dezelfde vaart een nieuwe onderneming op te richten.

S. macht probeerde de rechters duidelijk te maken dat hij in opdracht van een derde deed, die hij als administratief specialist bijstond, vanuit een bedrijfsverzamelgebouw in Haaksbergen.

Dat hij wat is doorgeschoten met zijn bestellingen, daar kon de verdachte niet omheen. „Maar het ging ook zo gemakkelijk, ze drongen zelfs aan om extra kredietruimte te besteden. De verleiding is dan zo groot. En deze bedrijven zijn toch verzekerd voor niet-betaalde rekeningen”, zei hij tegen de politie.

De zaak is eind juli aangehouden, omdat de rechtbank de Kampenaar de gelegenheid wilde geven alles nog eens goed uit de doeken te doen. Voor het openbaar ministerie is er niets veranderd.

Behalve wegens flessentrekkerij wordt de Kampenaar aangeklaagd wegens valsheid in geschrifte. Hij zou zeker zeven mensen tegen betaling van 250 euro een loonspecificatie hebben verschaft, zodat zij daarmee een hypotheek konden krijgen

Verder houdt het OM de verdachte verantwoordelijk voor de professionele hennepkwekerij die in een pand in Dronten is ontdekt. Het pand werd gehuurd door de Stichting Boeiend Zakendoen. Voorzitter, secretaris en penningmeester van deze stichting: J. S.

De rechtbank doet op 13 november uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer