Britten herdenken Eerste Wereldoorlog groots
LONDEN (ANP). De 100e verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog zal in Groot-Brittannië niet ongemerkt voorbijgaan. De herdenking van het moment, op 4 augustus 1914, dat de Britten betrokken raakten in de oorlog, gaat dit jaar al van start en duurt 4 jaar. De Britse regering heeft 50 miljoen pond (58,8 miljoen euro) voor de herdenking vrijgemaakt, meldde de BBC maandag.
Centraal in de herdenking staat een wake bij kaarslicht in Westminster Abbey op 4 augustus volgend jaar. De laatste kaars wordt uitgeblazen om 23.00 uur - exact een eeuw nadat Groot-Brittannië Duitsland de oorlog had verklaard omdat de Duitsers België waren binnengevallen. Daarmee refereert de organisatie aan een opmerking van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, burggraaf Edward Grey: „De lichten gaan uit in heel Europa.”
Elke Britse school mag een leerkracht en twee leerlingen naar de slagvelden in België en Noord-Frankrijk sturen „om eer te betonen aan de gevallenen en te begrijpen hoe grootschalig het leed was dat werd veroorzaakt door de oorlog die alle oorlogen moest beëindigen”, zei staatssecretaris Eric Pickles van Gemeenten. „Iedereen heeft een band met die oorlog, geen gemeenschap bleef toen onberoerd.”
Een belangrijk onderdeel van het programma is ook de heropening van het Imperial War Museum, dat in 1917 werd ingericht om de strijd op de slagvelden vast te leggen. De slagen om de Somme, Jutland, Gallipoloi en Passchendaele zullen apart herdacht worden, evenals de wapenstilstand.