Oud plan woonwagenkamp Waalre duikt op
WAALRE (ANP). Een verloren gewaand voorontwerpbestemmingsplan voor het woonwagenkamp in Waalre uit 2006 is weer boven water. Het plan bevestigt dat de gemeente de situatie destijds daar volledig wilde legaliseren en bedrijfsactiviteiten in de enorme loodsen op het kamp wilde toestaan. De gemeente wil nú dat de loodsen worden gesloopt, tot woede van de woonwagenbewoners.
Het plan lag in 2006 enkele weken ter inzage maar werd nooit definitief. Het was lang kwijt zonder logische verklaring maar werd vorige maand teruggevonden op het gemeentehuis. Het ANP kreeg het plan toegestuurd na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).
Het plan is van belang in de rechtszaken van de woonwagenbewoners tegen de gemeente over sloop van de loodsen. De bewoners zeggen dat de gemeente vertrouwen heeft gewekt en beloften uit het verleden breekt. De gemeente meent dat conceptplannen geen rechten bieden.
„Vastleggen van de huidige situatie”, staat genoemd als het doel van het toenmalige bestemmingsplan. „Per standplaats is er woonruimte voor ten hoogste één gezin en een loods voor het uitoefenen van ambachtelijke bedrijvigheid.”
De bedoelde bedrijvigheid sluit aan bij het toenmalige en beoogde gebruik zoals de handel in auto’s en bijvoorbeeld een inbouwcentrum voor auto’s.
Advocaat Peter van de Laar van de woonwagenbewoners vindt de gang van zaken vreemd. „Er heeft dus een concreet plan gelegen. Het bevestigt dat ondubbelzinnig het vertrouwen is gewekt dat het hele woonwagenkamp gelegaliseerd zou worden. Dit rapport is zeker bruikbaar. Mijn beeld is nu compleet”, reageerde hij zondag.
Van de Laar heeft van ambtenaren gehoord dat de gemeente elk moment gaat eisen dat de schuren worden afgebroken. In zijn pogingen om sloop te voorkomen wil hij zo snel mogelijk burgemeester Henri de Wijkerslooth en enkele ambtenaren onder ede laten getuigen over hun toezeggingen uit het verleden, kondigde hij aan.
De gemeente wil dat in totaal 16 grote loodsen met een totale waarde van zo’n 2 miljoen euro verdwijnen. Als de bewoners het niet zelf doen, gaat de gemeente slopen. De kosten (naar schatting 200.000 euro) worden dan in rekening gebracht bij de bewoners.