Platform voor efficiëntere kankerbestrijding
Instellingen die betrokken zijn bij de bestrijding van kanker gaan beter met elkaar samenwerken. Ze willen een efficiëntere en effectievere aanpak om kanker te voorkomen en bestrijden. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft donderdag een intentieverklaring getekend, waarin de partijen hun plannen vastleggen.
De organisaties zijn de Vereniging van Integrale Kankercentra, de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen, Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van Volksgezondheid.
Artsen in andere Europese landen werken al met zo’n integrale aanpak. De Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Commissie hebben eerder al opgeroepen de kankerzorg te stroomlijnen.
Diverse ziekenhuizen, onderzoekers en hulpverleners zullen in de toekomst hun aanpak beter op elkaar afstemmen. Onderzoeksresultaten worden sneller doorgespeeld naar de ziekenhuizen, zodat bijvoorbeeld nieuwe behandelingsmethoden sneller kunnen worden ingevoerd.
Volgens woordvoerder B. Jongejan van het Integraal Kankercentrum West in Leiden willen de betrokken instellingen er voor zorgen dat ze in de toekomst minder vaak langs elkaar heen werken. „Ook moet beter duidelijk worden wie voor welke zorg verantwoordelijk is, wie besluiten neemt en waar geld naar toe gaat."
De partijen hebben zes werkgroepen geformeerd die elk een onderdeel van de zorg onder de loep nemen. Er zijn bijvoorbeeld werkgroepen voor preventie, bevolkingsonderzoek en diagnose. De partijen willen eind volgend jaar een programma presenteren, waarin doelen worden vastgelegd.