Sterke expansie Amerikaanse economie
De economie van de Verenigde Staten is in het derde kwartaal sterk gegroeid. De groei kwam uit op 7,2 procent op jaarbasis, aldus een eerste raming die donderdag door het Amerikaanse ministerie van Handel naar buiten is gebracht. Een dergelijke toename is in negentien jaar niet voorgekomen.
Analisten hadden in doorsnee rekening gehouden met 6 procent groei of meer. De VS maken nu hun naam als motor van de wereldeconomie meer dan waar. In de meeste grote industrielanden kwam de groei de afgelopen kwartalen niet eens boven de 1 procent uit.
Vooral de belastingverlagingen van de regering–Bush en de lage rente in de VS zouden aan de sterke expansie hebben bijgedragen. De Amerikaanse consument blijft daardoor geld uitgeven. De consumentenbestedingen, die tweederde van het Amerikaanse bruto binnenlands product uitmaken, stegen het afgelopen kwartaal met 6,6 procent. Dit was de sterkste toename sinds begin 1988. De verkoop van in de VS geproduceerde goederen en diensten liet zelfs de grootste groei in 25 jaar zien.
Bedrijven zijn weer bereid om te investeren. De bedrijfsuitgaven stegen in de periode juli–september met 11,1 procent, terwijl ondernemingen in de voorgaande kwartalan nog terughoudend waren met het doen van investeringen op de lange termijn.
Analisten verwachten dat de economische groei in het vierde kwartaal zal terugvallen tot een nog altijd rubuuste 4 procent. De belastingverlagingen, vooral voor gezinnen met kinderen, zullen dan grotendeels zijn uitgewerkt.
In het tweede kwartaal kwam de groei nog uit op 3,3 procent. Dit was toen vooral toe te schrijven aan de defensie–uitgaven van president Bush. De twee kwartalen ervoor nam het Amerikaanse bruto binnenlands product met 1,3 procent toe.