Regering vraagt geen opheldering spionage VS
DEN HAAG (ANP). De Nederlandse regering ziet geen reden om de Verenigde Staten om opheldering te vragen over hun spionage op internet naar onder meer Nederlanders, via negen grote Amerikaanse internetbedrijven. Dat zei verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vrijdag.
Hij reageerde op berichtgeving dat de FBI en de Amerikaanse staatsveiligheidsdienst chatgesprekken, e-mails, foto’s en video’s met behulp van het spionageprogramma PRISM vergaren. Er is met dit programma volgens een bron alleen informatie vergaard van niet-Amerikanen die niet in de VS wonen.
Plasterk reageerde positief op de wens van Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), om de Europese Unie om opheldering te laten vragen. „Dat lijkt me buitengewoon verstandig. Ik ben benieuwd wat er dan voor antwoorden komen.”
Plasterk benadrukt overigens wel dat wat de Amerikanen doen, breed digitale gegevens verzamelen, voor de Nederlandse inlichtingendiensten „niet aan de orde is”. „Voor Nederland is dat totaal in strijd met de wet”, stelt hij.
De Nederlandse geheime dienst AIVD moet het volgens de minister per geval bekijken, er dan toestemming voor vragen en ook een specifieke reden voor hebben. Bovendien moet het verzamelen van elektronische informatie ook „proportioneel” zijn en mag dat niet langer dan 3 maanden gebeuren, laat hij weten.