Nijs: studenten moeten meer gaan lenen
Studenten moeten meer gaan lenen om hun studie te bekostigen. Bovendien blijven ze een beurs houden. Dat zei staatssecretaris Nijs (Onderwijs) donderdag in een reactie op het rapport van de commissie–Vermeend. De commissie heeft een aantal opties voor een nieuw stelsel voor studiefinanciering op een rijtje gezet.
Studenten krijgen nu ook een beurs en kunnen deze aanvullen met een lening. Hoeveel studenten in een nieuw stelsel meer moeten gaan lenen, wilde Nijs nog niet zeggen. Ze gaat eerst de komende tijd nog met groepen individuele studenten in gesprek om haar gedachten hierover te bepalen. Van een commissie de conclusies van de SP uitwerkt, ziet Nijs af.
Bij de begroting van volgend jaar hoopt ze een nieuwe vorm van studiefinanciering te kunnen presenteren. Wel maakte ze duidelijk dat de prestatiebeurs blijft, wat inhoudt dat studenten voldoende studiepunten moeten halen om voor een beurs in aanmerking te komen.
In zijn verkenning komt de commissie–Vermeend uit bij twee mogelijke vormen van studiefinanciering. Studenten zouden de bekostiging van hun studie moeten lenen, waarbij de overheid het risico dekt van studenten die niet af kan lossen. De tweede mogelijkheid is een combinatie tussen dit zogeheten sociaal leenstelsel en een beurs. De staatssecretaris kiest dus voor deze laatste optie. Ze sloot zich nadrukkelijk aan bij de conclusie van Vermeend dat een academicibelasting, waarbij afgestudeerden via de belasting de studiebeurzen terugbetalen, niet haalbaar is.
Studentenorganisatie ISO onderschrijft de keuze voor een stelsel met een gift en een lening. Volledig lenen is uit den boze, vindt de organisatie, omdat dit te veel studenten zou afschrikken. ISO–voorzitter P. Rombouts vindt wel dat de studenten gemakkelijker en meer moet kunnen lenen dan nu mogelijk is, bijvoorbeeld als hij veel kosten maakt voor studie in het buitenland. Maar de mogelijkheid voor een grotere lening mag volgens Rombouts niet ten koste gaan van de beurs. Die moet zelfs omhoog.
De studentenvakbond LSVb is blij dat een sociaal leenstelsel geen kans maakt, maar vreest dat de hogere lening waar Nijs wel voor kiest studenten zal nopen meer te gaan werken. Dit zal dan weer ten koste van hun studieresultaten gaan. Verder vindt de vakbond dat toegankelijkheid van het hoger onderwijs voorop moet blijven staan.