Binnenland

Kamer tegen dure studies

Universiteiten mogen het collegegeld voor topstudies niet vervijfvoudigen. Met uitzondering van de VVD keren alle fracties in de Tweede Kamer zich tegen dit plan van minister Hermans van Onderwijs, dat dinsdag in de Kamer wordt besproken.

Redactie politiek
22 January 2002 11:16Gewijzigd op 13 November 2020 23:22

De verhoging van het collegegeld tot bijna 7000 euro is een onderdeel van Hermans’ plan om de bachelor/masterstructuur in het hoger onderwijs in te voeren. Universiteiten en hogescholen leiden hun studenten in drie of vier jaar op tot bachelor. Daarna volgt er de masterfase. Op universiteiten is deze tweede fase regel, op hogescholen uitzondering.

Deze wijziging naar Angelsaksisch model, waaraan alle Europese landen meewerken, kan de goedkeuring van de Kamer wegdragen, zo bleek dinsdag. Ook het plan van Hermans om een aantal topstudies voor getalenteerde studenten in te richten, stuit niet op weerstand.

De Kamer vindt echter niet dat de universiteiten voor deze topstudies het collegegeld mogen verhogen tot bijna het vijfvoudige van normale studies. De fracties vinden dat iedereen gelijke toegang moet hebben tot de topstudies en dat er daarom geen verschil in de hoogte van het collegegeld mag ontstaan.

Volgens Hermans zijn de getalenteerde studenten echter goed in staat om sponsors te zoeken. Bovendien moeten de universiteiten voor de topstudies dure hoogleraren (uit het buitenland) aantrekken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer