Werkgroep bestudeert historie kerkrecht
DEN HAAG. Op 26 juni vindt in Den Haag de oprichtingsvergadering plaats van de Werkgroep Religieuze Bestuursgeschiedenis.
De werkgroep is een initiatief van prof. dr. Fred van Lieburg, historicus aan de Vrije Universiteit, en dr. Joke Roelevink van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Er hebben zich inmiddels 35 mensen aangemeld. De belangstelling is breed, van middeleeuwen tot heden en van gereformeerd tot rooms-katholiek.
Volgens prof. Van Lieburg is het initiatief bedoeld om de uitwisseling van kennis op het gebied van de geschiedenis van kerkrecht, bestuurspraktijk en religieuze instellingen te bevorderen. Als voorbeeld van onderzoek noemt hij de kerkorde (DKO) die is vastgesteld door de synode van Dordrecht (1618-1619). Die heeft volgens hem minder goed gewerkt dan velen denken. „Het beeld dat de DKO in de tijd van de Republiek goed functioneerde, is neergezet door Abraham Kuyper, die hem in ere wilde herstellen in de vrije afgescheiden kerken. De kerkorde is slechts in drie provincies (Utrecht, Gelderland, Overijssel) ingevoerd. Elders bleef men bij oudere kerkordes. De overheid had in die tijd veel invloed.”
Een ander voorbeeld van nieuw onderzoek is het in 1816 ingevoerde bestuursreglement van de Nederlandse Hervormde kerk.
De beoogd voorzitter van de werkgroep hoopt dat wetenschappers uit allerlei disciplines (kerk- en cultuurgeschiedenis, kerkrecht, burgerlijk recht en bestuurskunde) zich aansluiten en dat ook predikanten meedoen. De bedoeling is dat er kleinschalige bijeenkomsten komen.