Kerk & religie

Dr. P. J. Visser voor CSFR: Over macht leer je van de Almachtige

AMSTERDAM. Wanneer je als christen wilt leren op een goede manier met macht om te gaan, moet je goed opletten hoe de Almachtige Zelf met macht omgaat.

Van een medewerker
6 June 2013 11:10Gewijzigd op 15 November 2020 03:59
Dr. P. J. Visser. Foto RD, Anton Dommerholt
Dr. P. J. Visser. Foto RD, Anton Dommerholt

Dat stelde dr. P. J. Visser woensdagavond in een lezing over macht en navolging, getiteld ”Zijn macht is de macht van de liefde”. Dr. Visser, predikant van de Noorderkerk in Amsterdam, sprak op uitnodiging van de studenten van het Amsterdamse dispuut van de CSFR, Amstelodamense. Zijn lezing was de laatste lezing binnen het jaarthema ”Macht”. In zijn lezing wilde hij laten zien hoe christenen op een praktische manier met macht om kunnen gaan.

De Amsterdamse predikant, die zich op verzoek van de studenten liet inspireren door het denken van de Duitse theoloog Bonhoeffer, stelde dat het onontkoombaar is dat je met macht te maken krijgt. „Iedereen heeft te maken met macht. De vraag is dus hoe je ermee om moet gaan. Met veel geweld of met veel geduld? Het antwoord lijkt me een open deur.”

Navolging

Volgens de Amsterdamse predikant ligt de sleutel van goed omgaan met macht in de navolging van Jezus. Deze navolging is echter niet zo eenvoudig als het klinkt. „Jezus was in Zijn tijd zowel een voorbeeld als een struikelblok.” Voor Zijn volgelingen geldt hetzelfde, zei dr. Visser. „Als je gaat leven volgens de Bergrede, dan word je een vreemde eend in de bijt. Navolging houdt een totaal andere manier van leven in. Het gaat om een gerechtigheid die overvloediger is dan die van de Schriftgeleerden. Het is een andere weg, die je zelf niet zou bedenken of zou willen, een weg van zelfverloochening en kruis dragen.”

Watjes

Aan de hand van de uitleg van de Bergrede door Bonhoeffer liet dr. Visser zien hoe de navolging praktische gestalte krijgt in het leven van een christen en wat 
de consequenties zijn voor het omgaan met macht. Het zijn 
volgens de predikant vooral de 
zaligsprekingen die dit illustreren. Zo liet hij zien dat „zalig 
zijn de zachtmoedigen” niet gaat over „watjes”, maar over mensen die de moed hebben om op 
te komen voor recht, zelfs als 
het ten koste gaat van henzelf.

„De zaligspreking over de reinen van hart laat zien dat onze innerlijke gezindheid afgestemd moet worden op God, omdat we anders, voordat we het weten, weer leven als de wereld.” Dr. Visser waarschuwde de studenten dat dit niet eenvoudig is. „We hebben elke dag weer bekering nodig om zo te leven. Zonder de levende verbinding met God ga je het niet redden.”

Sympathieker

Een student vroeg zich af of dr. Visser het onderscheid tussen een christen en de wereld niet te groot maakt. „Er zijn toch ook niet-christelijke organisaties die omzien naar hun medemens? Bovendien vind ik niet-christenen vaak sympathieker dan mensen in de kerk.”

Volgens dr. Visser laat dit zien dat we ook in de kerk bekering nodig hebben. „Dit is een schande en een slechte pr voor de zaak van God.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer