„Vorstverletregeling moet van tafel”
ZOETERMEER (ANP). Brancheorganisaties voor de bouw en vakbonden vinden het onacceptabel dat de politiek zonder overleg met de sectoren heeft besloten een nieuwe vorstverletregeling in te voeren. „De nieuwe regeling brengt het voortbestaan van veel bedrijven in gevaar en moet van tafel”, zeggen onder meer werkgeversvereniging AWVN, Aannemersfederatie Nederland, FNV Bouw en UNETO-VNI woensdag.
Vorige week maakte minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bekend dat er een nieuwe, voor alle branches uniforme vorstverletregeling komt met een wachttijd van drie weken. Hierdoor moeten werkgevers het loon van werknemers bij streng winterweer gedurende drie weken doorbetalen.
Maar volgens de belangenbehartigers kan dat een ondernemer bij langdurige vorstperiodes al snel meer dan 20.000 euro kosten. „Daardoor kunnen grote groepen bedrijven, die toch al in zwaar weer zitten, in de financiële problemen belanden.”
De huidige regeling die volledig door de werkgevers wordt gefinancierd, kent volgens de brancheorganisaties vaak een veel lager eigen risico voor ondernemers. Ze willen dat de minister alsnog op zoek gaat naar een voor alle partijen acceptabele oplossing.
Een woordvoerster van het ministerie weerspreekt dat er geen overleg is gevoerd met de betrokken sectoren. „De calamiteitenregeling is besproken met sociale partners en heeft geleid tot de afspraak in het sociaal akkoord.” De regeling wordt volgens de zegsvrouw op dit moment nog uitgewerkt.
CDA-Kamerlid Pieter Heerma gaat opheldering vragen aan Asscher, liet hij woensdag weten. De Kamer nam vorig jaar een motie van hem aan waarin werd aangedrongen op overleg met de sectoren.