Inkomsten Duitse kerkbelasting omhoog
HANNOVER. De twee grootste kerken in Duitsland hebben vorig jaar de inkomsten uit de kerkbelasting zien stijgen.
De bruto inkomsten van de Rooms-Katholieke Kerk en de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) lagen rond de 10 miljard euro, meldde het Duitse persbureau Idea maandag. De Rooms-Katholieke Kerk passeerde met 5,19 miljard euro voor de tweede keer de 5 miljardgrens. De kerk inde vorig jaar 5,5 procent meer belasting dan in 2011.
De inkomsten van de EKD, verdeeld over twintig landskerken, namen toe van 4,5 naar 4,8 miljard euro – een plus van ongeveer 6 procent. Woordvoerder Thomas Begrich van de EKD schrijft de stijging toe aan de hoogste arbeidsdeelname sinds de Duitse hereniging in 1989 en aan hogere lonen. „Mensen betalen niet meer belasting, maar meer mensen betalen belasting”, legt hij uit. Volgens hem is de kerk blij, maar mogen de inkomsten niet als een hoorn van overvloed worden uitgegoten. „We moeten heel verantwoord met dit geld omgaan. Zeker als je ziet dat een bedrag van 4,8 miljard euro een koopkracht heeft die 20 procent lager ligt dan de belastingopbrengst in 1994.”
De speciale kerkbelasting in Duitsland is al jaren omstreden. Kerkelijke Duitsers betalen een heffing op de inkomstenbelasting, die naar de kerken wordt doorgesluisd. Dat levert de kerken miljarden euro’s op.
Een dergelijke kerkbelasting bestaat ook in Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden. In enkele andere landen, zoals België, krijgen kerken rechtstreeks subsidie. Kerken in Nederland krijgen vooral inkomsten door collectes en giften.