Drie rivieren bedreigen Passau
PASSAU (ANP). De driestromenstad wordt de Duitse plaats Passau wel genoemd, maar juist nu bedreigt dat herkenbare feit de stad. De waterstand van de rivieren de Donau, de Inn en de Ilz is extreem hoog. Maandag bereikten de rivieren een record. Sinds 1501 stond het water niet zo hoog.
De Donau, de Inn en de Ilz vloeien in de stad op de grens met Oostenrijk samen. De oude binnenstad en een groot deel van het centrum zijn al overstroomd. Omdat het drinkwater is verontreinigd, zijn de waterleidingen afgesloten. Ook het elektriciteits- en telefoonnet zijn afgesloten. Er wonen ongeveer 50.000 mensen in Passau.
Hoogwater is geen onbekende vijand in Passau, ieder jaar krijgt de stad er wel mee te maken. De overstromingen worden al eeuwen lang geregistreerd, de eerste ernstige was in 1060. ’‘Er kwam zulk een verspreiding van water, zoals er niet eerder in dit rijk gezien is’’, werd toen genoteerd bij het Beierse Ambt voor Milieu. In 1137 vielen vele doden door een overstroming. Maar in 1501 waren de overstromingen het ergst: Passau was toen tien dagen een eiland. Het water bereikte een hoogte van 13 tot 13,20 meter. Nu bereikte het water op 12,80 meter zijn voorlopige hoogtepunt.
De Ilz is van de drie rivieren de kleinste, het zijn vooral de Donau en de Inn die voor problemen zorgen. Het peil van de Inn daalde in de nacht van maandag op dinsdag langzaam, maar van verder stroomopwaarts op de Donau komt opnieuw veel water aan.
Door hun verschillende oorsprong hebben de drie rivieren elk hun eigen kleur water: de Ilz is zwart, de Donau blauw en de Inn groen. Op luchtfoto’s zoals op Google Maps is duidelijk te zien hoe de drie kleuren zich in Passau vermengen.
De watermassa’s uit de drie rivieren stromen richting Oostenrijk en bedreigen Nederland niet.