DSM wil afval blijven lozen op de Maas
Het chemieconcern DSM wil, zeer tegen de zin van de Waterleidingmaastchappij Limburg (WML), doorgaan met het lozen van een omstreden afvalstof op de Maas. DSM loosde de stof sinds april vorig jaar tot afgelopen september.
In augustus ontdekte de WML de onbekende stof in de Maas en zette daarop de winning van drinkwater uit de Maas twee maanden stop. DSM ging vervolgens over tot het verbranden van de afvalstof.
Het gaat om een afvalstof waarvan de eigenschappen en de gevolgen voor mens en milieu nog onbekend zijn. DSM stelt in een woensdag gepubliceerde verklaring dat de concentratie van de geloosde hoeveelheid van de afvalstof geen kwaad kan voor de volksgezondheid. Het bedrijf wil van het Zuiveringschap Limburg een vergunning om opnieuw te lozen. Het schap weigert dat, zo liet het woensdag weten. Eerst wil het meer gegevens over de onbekende afvalstof.
Het gaat om afval dat vrijkomt bij een fabriek van halffabrikaten voor penicilline in Geleen. Het betreft de stof M431, die kan worden getypeerd als een samengesteld product van phenylglycinamide en triphenylimidazoline.
Het zuiveringschap wil eerst nader onderzoek. „DSM had inderdaad een vergunning voor het lozen van de afvalstroom uit de penicillinefabriek”, zegt hoofd handhaving R. Ernes van het schap. „Maar DSM en wij wisten toen niet dat die stof daarin zat. Dat weten we nu wel. Dus voorlopig mag DSM deze stof niet meer lozen.”
De WML liet woensdag in een reactie weten de uitspraken van DSM als zou de afvalstof relatief ongevaarlijk zijn „voorbarig” te vinden en deze niet te onderschrijven. „De WML is uitdrukkelijk tegen hervatting van de lozing”, aldus een woordvoerder.
De WML stelt, dat DSM tegen eerdere afspraken in de eigen opvattingen over de onbekende stof heeft gepubliceerd. Afgesproken was dat de WML, DSM en het zuiveringschap samen een onderzoek zouden beginnen en publiceren. Mocht uit dit onderzoek van toxicologen blijken dat de afvalstof toch giftig is, dan is DSM in overtreding geweest en komt er een strafrechtelijk onderzoek, aldus Ernes van het zuiveringschap.
Greenpeace heeft over de lozingen een gesprek met DSM gehad, dat echter op niets is uitgelopen, aldus een woordvoerder van de milieuorganisatie woensdag. „Het is toch belachelijk dat je niet weet wat je aan het lozen bent”, aldus deze woordvoerder. „Als je dat niet weet, moet je met die lozing stoppen.”