Veel emoties rond sluiting school De Regenboog in Schoonrewoerd
SCHOONREWOERD. Christelijke basisschool De Regenboog in Schoonrewoerd sluit binnen een paar jaar zijn deuren. Aanleiding is het dalende leerlingenaantal. „De naderende sluiting zorgt voor veel emoties”, zegt Gerrit Ordelman, bestuurder van de stichting Logos, waar de school toe behoort.
Op dit moment telt De Regenboog nog zo’n zeventig leerlingen; dat aantal zakt komend schooljaar naar vijftig. In de toekomst zal die daling naar verwachting doorzetten. „Daarmee zakken we onder het aantal leerlingen dat nodig is voor een goed sociaal en pedagogisch klimaat”, aldus Ordelman.
De dalende leerlingenaantallen leidden ertoe dat het gemeentebestuur van Leerdam vorig jaar de nieuwbouw van de Noachschool, de andere basisschool in het dorp, en een gymzaal voor beide scholen heeft afgeblazen.
De gang van zaken was voor de scholen aanleiding om een enquête onder de inwoners van Schoonrewoerd te houden. Daaruit bleek dat er van de gemiddeld twaalf nieuwe leerlingen er jaarlijks slechts drie tot vijf naar De Regenboog komen. Dat leidt op den duur tot een school van minder dan veertig leerlingen.
Omdat dit de Regenboog op termijn niet levensvatbaar maakt, worden komend cursusjaar alvast geen nieuwe leerlingen meer aangenomen en gaat de school op termijn definitief dicht.
De boodschap sloeg bij ouders en personeel in als een bom. Ordelman: „De school is rond 1897 opgericht en heeft een rijke traditie. Het is een echte dorpsschool met goede resultaten en een prima sfeer. Maar de prognoses maken duidelijk dat er geen toekomst is voor twee scholen. We moesten deze beslissing nemen.”
Ook Jannette van der Laan, ouder en lid van de medezeggenschapsraad, was geschokt door het nieuws dat De Regenboog dichtgaat. Toen ze van de eerste schrik bekomen was, heeft Van der Laan geïnventariseerd voor welk alternatief ouders zouden kiezen. Het overgrote deel gaf aan de kinderen naar de naburige Noachschool te willen sturen, omdat ze dan in hun eigen dorp naar school kunnen blijven gaan.
Historisch gezien bestaan er forse cultuurverschillen tussen beide scholen. De van oudsher hervormde Noachschool staat als behoudender te boek dan de van oorsprong gereformeerde Regenboog. In de loop der tijden zijn de scherpste kantjes van de verschillen weliswaar afgesleten, maar fusiepogingen liepen een aantal jaren geleden nog spaak.
Van der Laan heeft met ouders van beide scholen het ”Ouderinitiatief Schoonrewoerd” opgericht. Fusie lijkt nog steeds geen optie, maar de ouders spannen zich wel in om de overgang van de kinderen van de ene school naar de andere in goede banen te leiden.
De kleuters zijn na de zomer al aan de beurt; de komende jaren volgen andere groepen. Uitgangspunt is dat de kinderen steeds per groep de overstap maken, zodat ze niet in hun eentje in een vreemde omgeving terechtkomen. Volgens Ordelman kunnen in ieder geval de groepen zes tot en met acht de Regenboog nog ‘gewoon’ verlaten.
Van der Laan ziet ondanks alles een lichtpuntje. „Straks zitten alle kinderen van het dorp op één school. Dat is toch mooi.”