Onderzoek belicht treurig lot oude Chinezen
HONGKONG/PEKING (ANP). De vergrijzing voltrekt zich in China sneller dan elders en ouderen zijn een steeds grotere zorg voor de bestuurders en planners in het land van 1,35 miljard inwoners. Een derde van de ouderen in China kampt met gezondheidsproblemen en een kwart van hen leeft in bittere armoede (minder dan 375 euro per jaar te besteden).
Dit staat in een eerste groot en gedegen onderzoek naar de problemen van ouderen in de Volksrepubliek. Chinese media meldden zaterdag dat het officiële onderzoek waar buitenlandse wetenschappers aan hebben meegewerkt, is gedaan onder meer dan 17.500 Chinese ouderen. Circa 185 miljoen mensen in China zijn ouder dan 60 jaar.
Volgens de onderzoeksresultaten heeft 38 procent van de Chinezen ouder dan 60 jaar problemen met het uitvoeren van de alledaagse taken en een kwart heeft daar hulp bij nodig. Een derde van de ondervraagden stelt pijn te lijden en 40 procent lijdt aan ernstige depressieve klachten. Bij vrouwen is dat percentage hoger dan bij mannen. Bijna de helft van de oudere vrouwen lijdt onder depressies, angsten en slapeloosheid.
De depressiviteit is volgens onderzoekers mede het gevolg van de voor velen traumatische jaren 40, 50 of 60. Oorlog, hongersnood en vervolgens de wrede ‘Culturele Revolutie’ hebben generaties getekend.
Er is nog veel te weinig ondernomen voor bijstand aan de groeiende groep behoeftige ouderen, volgens het onderzoek. Recent meldde een krant in Peking dat er 10.000 aanvragen waren binnengekomen voor een plaats in een verzorgingstehuis met 1100 bedden. Peking alleen al telt 450.000 ouderen die niet bij familie wonen.