Zorgen om prijzenslag
De Tweede Kamer maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen van de prijzenslag voor de boeren. Een deel van de Kamer wil dat minister Veerman van Landbouw een „regisserende" rol gaat spelen om de belangen van de boeren en andere voedselproducenten te verdedigen.
Om de winstmarges te handhaven zetten de supermarktketen de producenten onder druk. Veerman kwalificeerde de prijzenslag eerder als zorgelijk, maar ziet geen mogelijkheden om in te grijpen. De Kamer besefte woensdag tijdens de behandeling van de Landbouwbegroting dat de bewindsman feitelijk weinig kan doen.
Het origineelste maar ook ingewikkeldste plan kwam van de ChristenUnie, die de koop van duurzame producten wil stimuleren door toekenning van duurzaamheidspunten. Met die punten krijgt de koper korting, die de supermarkt bij de verrekening van de BTW bij de overheid kan declaren. De SGP vindt het stunten met voedselprijzen zelfs onacceptabel en wil de machtige positie van supermarktketens aanpakken.
Veerman weet nog niet wat hij aan moet met de Kamermeerderheid die het zogenoemde honden– en kattenbesluit wil handhaven. Afgezien van zijn eigen CDA wil de hele Kamer dat de overheid regels blijft stellen aan hondenfokkers. Ook de VVD is voor een vereenvoudiging van de regels.
Het besluit voorziet onder andere in verplichte vaccinatie en een verbod op straathandel, en stelt regels aan huisvesting zoals minimale hokmaten. Veerman vindt de kosten te hoog en de controle op de naleving ervan niet uitvoerbaar. Daarom wil hij van het besluit af.
Op de eerste dag van het debat tekende zich een meerderheid af om de stankwet af te schaffen. De wet, die de hoeveelheid stank regelt die in een bepaald gebied is toegestaan, is volgens het CDA en de VVD overbodig. Twee andere wetten (Ammoniakwet en Reconstructiewet) voorzien al goeddeels in een wettelijke beperking van de kwalijke luchtjes.
De Kamer was over de volle breedte ingenomen met de 700 miljoen euro extra die Veerman in moeilijke economische tijden heeft binnengehaald. Bij een begroting van in totaal 2 miljard kreeg de bewindsman zelfs de complimenten van de grootste oppositiepartij, de PvdA.