Binnenland

PvdA, D66 en GroenLinks: Werkgever moet betalen voor kinderopvang

PvdA, D66 en GroenLinks vinden dat werkgevers verplicht moeten worden mee te betalen aan de kinderopvang van hun personeel.

ANP
29 October 2003 16:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:40

De partijen reageerden woensdag op de plannen van minister De Geus van Sociale Zaken, die ouders met ingang van 2008 geen financiële compensatie meer wil geven als hun werkgever weigert mee te betalen aan de opvang van de kinderen.

Ongeveer tweederde van de werkgevers betaalt nu al mee aan de crèche van de kinderen van werknemers. De vergoeding voor de kinderopvang wordt vastgesteld tijdens CAO–onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden. Volgens D66–fractieleider Dittrich hameren vakbonden bij die onderhandelingen te weinig op het belang van kinderopvang. „Het ledenbestand van vakbonden bestaat vooral uit oudere werknemers. Terwijl jonge werknemers wel groot belang hebben bij een vergoeding voor kinderopvang."

Als de regering in de wet vastlegt dat werkgevers standaard mee moeten betalen aan de kinderopvang is er, volgens Pvda, D66 en GroenLinks, een belangrijk maatschappelijk probleem opgelost. „Binnenkort zullen de babyboomers van vlak na de oorlog met pensioen gaan. Het is dan van het grootste belang dat zoveel mogelijk jonge werknemers hun plaatsen kunnen innemen", aldus Dittrich.

Volgens hem kan de kinderopvang niet nog duurder worden. „De tarieven rijzen nu al de pan uit." Het is van belang, zegt hij, om de kinderopvang betaalbaar te houden. „Anders gaan nog meer ouders hun kinderen onderbrengen in het grijze– en zwarte circuit: Gewoon bij mensen thuis. En dat is slecht voor de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland."

Ook PvdA en GroenLinks vinden dat de kosten voor ouders niet verder mogen oplopen. GroenLink–Kamerlid Van Gent spreekt van „torenhoge" bedragen en haar PvdA–collega Hamer van „onbetaalbare" opvang, die voor de instellingen „onuitvoerbaar wordt.

Alle drie willen ze dat De Geus snel duidelijkheid schept. In 2005 gaat de nieuwe kinderopvangwet in. De minister zal dan wel eenderde deel van de kosten blijven dragen, maar als de werkgever weigert ook eenderde bij te dragen, springt hij niet bij. Ouders moeten dan dus tweederde deel van de kosten zelf ophoesten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer