Ouderen klagen massaal over kabinetsbeleid
Ouderen hebben woensdag tijdens een telefonische meldingsactie van de ouderenbonden massaal geklaagd over het beleid van het kabinet.
De vijftien telefoonlijnen zouden officieel om 09.00 uur opengaan, maar volgens een woordvoerder van de Unie KBO werd er om 08.00 uur al zoveel gebeld dat de actie een uur eerder is begonnen. In totaal belden ongeveer 2000 mensen naar het nummer 0800-0230390.
De meldingen worden geregistreerd en volgende week aangeboden aan premier Balkenende. Via advertenties in de media werden ouderen opgeroepen hun onvrede over de bezuinigingen woensdag telefonisch te uiten. Volgens de zegsman stonden de telefoons tot het einde van de actie om 14.00 uur roodgloeiend. „Als we meer lijnen hadden, hadden we zeker meer klachten kunnen registreren”, zei de woordvoerder.
De meeste meldingen gingen over de financiële problemen die de voorgenomen kabinetsplannen met zich mee brengen. „De verhalen zijn schrijnend. De kosten voor zorg nemen toe, maar de kwaliteit verbetert niet. De wachtlijsten blijven. Mensen komen voor onverwachte dilemma’s te staan omdat ze de kosten niet meer kunnen betalen. Sommigen zoeken zelfs hun toevlucht in een verzorgingshuis, waar ze verzekerd zijn van zorg en zak- en kleedgeld”, aldus de woordvoerder.
Ook maken ouderen zich zorgen over de scheve beeldvorming die de regering veroorzaakt. „Het lijkt nu net of de vergrijzing de oorzaak is van alle problemen in Nederland”, aldus de woordvoerder.
Ouderenorganisaties ANBO, PCOB, Unie KBO, NVOG en NISBO, initiatiefnemers van de actie, vinden dat ouderen in Nederland onevenredig hard door de voorgenomen kabinetsplannen worden getroffen. Vooral de bezuinigingen in de gezondheidszorg stuiten de ouderen tegen de borst.
Achter de telefoon zaten woensdag onder anderen voorzitters en directeuren van ouderenorganisaties en politici, zoals Marijnissen (SP), Mosterd (CDA) en Van Dijken (PvdA). Volgens de zegsman waren de politici erg onder de indruk van de verhalen die ze uit het hele land hoorden.
Op dezelfde locatie in Den Haag discussieerden ouderen met Tweede-Kamerleden en bewindslieden over de inkomenspositie van ouderen, de toekomst van de ouderenzorg en de stigmatisering van ouderen. Op de actiedag verspreiden de ouderenbonden eveneens een manifest met daarin de kritiek en wensen ten aanzien van het ouderenbeleid.
In opdracht van de ouderenorganisaties presenteerde het Nibud woensdag een onderzoek over koopkrachtcijfers van ouderen. Daaruit blijkt onder meer dat ruim 150.000 AOW’ers door de kabinetsplannen ongeveer 3 procent in koopkracht achteruit gaan, zei de woordvoerder.