Binnenland

„Hulp aan slachtoffers kinderhandel moet beter”

RIJSWIJK (ANP) - De hulpverlening aan de ruim 200 slachtoffers van kinderhandel per jaar moet worden aangescherpt. Dat constateren Unicef Nederland en Defence for Children in het rapport Kinderhandel in Nederland, dat donderdag werd gepubliceerd. Volgens de organisaties zijn er ‘cruciale zorgpunten’ en is er te weinig aandacht voor de positie van minderjarige slachtoffers.

30 May 2013 06:23Gewijzigd op 15 November 2020 03:50
De hulpverlening aan de ruim 200 slachtoffers van kinderhandel per jaar moet worden aangescherpt. Beeld ANP
De hulpverlening aan de ruim 200 slachtoffers van kinderhandel per jaar moet worden aangescherpt. Beeld ANP

Uit het rapport blijkt dat het aantal slachtoffers van kinderhandel in 7 jaar tijd ruimschoots is verdubbeld. In 2006 werden 104 slachtoffers geregistreerd. Vorig jaar groeide dat aantal naar 223. Politie en hulpverleners geven aan dat het geregistreerde aantal slachtoffers waarschijnlijk het topje van de ijsberg is.

In het rapport staat dat het koppelen van politieregistratiesystemen een probleem blijft, net als het aantal beschikbare mensen. Daarnaast blijft de aangiftebereidheid onder minderjarigen laag. Dit maakt de opsporing en vervolging lastig. Daarentegen is de samenwer­king tussen de opsporende en vervolgende instanties verbeterd. Alleen de samenwerking met zorginstellingen is nog niet optimaal.

Op papier voldoet de Nederlandse aanpak, in de praktijk zijn verbeteringen noodzakelijk, zo staat in het rapport. De opsporing van de daders blijft bijvoorbeeld een probleem. De aandacht voor kinderhandel is namelijk ondermaats, ook al staat de bestrijding van mensenhandel hoog op de agenda.

De meeste slachtoffers komen uit West­-Afrikaanse landen, China en Nederland. De laatste jaren is er een toestroom van minderjarigen uit Oost-­Europese landen als Bulgarije en Roemenië, onder wie Roma-meisjes. De minderjarigen zijn vaak slachtoffer van loverboys. Zij worden ingezet voor de prostitutie of bij vormen van fraude.

„De achtergronden van de slachtoffers en de ingewikkelde problematiek waarmee zij te maken hebben, maakt dat opvang ingewikkeld is en dus meer aandacht en inzet vraagt”, constateren onderzoekers Majorie Kaandorp (Unicef Nederland) en Mirjam Blaak (Defence for Children).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer