Buitenland

Bush weerspreekt misleiding over Irak

President Bush heeft dinsdag tijdens een onverwachte persconferentie in Washington ontkend dat hij het Amerikaanse publiek en de wereld had misleid ten aanzien van de situatie in Irak.

Van onze correspondent
29 October 2003 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 00:40

Hij weet de voortdurende aanvallen in Bagdad en andere steden aan aanhangers van Saddam Hussein en „buitenlandse terroristen.”

Bush wilde geen antwoord geven op de vraag of hij verwachtte dat het aantal troepen in Irak over een jaar verminderd zou kunnen worden. „Dat is een strikvraag waarop ik geen antwoord geef”, aldus Bush. Hij verdedigde zijn optreden begin mei op het vliegdekschip Abraham Lincoln. Met op de achtergrond een spandoek met de tekst ”Missie uitgevoerd” verklaarde hij daar dat de gevechtshandelingen in Irak als afgesloten werden beschouwd.

De werkelijkheid in Irak is echter anders. Dagelijks worden de Amerikaanse troepen aangevallen, waarbij intussen meer doden zijn gevallen dan bij de invasie van Irak. Het spandoek ”Missie uitgevoerd” was volgens Bush opgehangen door de bemanning van het vliegdekschip, daarmee suggererend dat hij niets met die tekst te maken had gehad. Een woordvoerster van het Witte Huis verklaarde kort na Bush’ persconferentie echter dat de bemanning van het vliegdekschip de tekst van het spandoek had besproken met de staf van het Witte Huis.

Bush was soms duidelijk geïrriteerd door het spervuur van vragen over zijn Irak-beleid, dat ook onder vuur ligt van de Democraten. Twee weken geleden nodigde hij al een aantal regionale kranten en tv-stations uit om te benadrukken dat de berichtgeving over Irak zijns inziens te negatief is. Gisteren erkende hij dat de situatie nog steeds gevaarlijk was. „De situatie is gevaarlijk, omdat terroristen proberen ons te verjagen. Maar wij blijven zolang dat nodig is”, aldus Bush. Er zijn volgens de president voorlopig geen extra troepen nodig om de veiligheidssituatie in Irak te verbeteren.

Persbureaus melden dat na de reeks bloedige zelfmoordaanslagen van maandag in Bagdad dinsdag opnieuw aanvallen werden uitgevoerd op politieposten in Irak. In de noordelijke stad Mosul werden dinsdagavond drie Iraakse politiemannen gedood toen hun bureau werd bestookt met mortiergranaten. Een onbekend aantal omstanders zou gewond zijn geraakt, zo meldden ooggetuigen.

In Fallujah, ten westen van Bagdad, blies een zelfmoordenaar eerder op de dag zijn bestelauto circa 100 meter van het hoofdbureau van politie en vlak bij een jongensschool op. Volgens de politie kwamen zes burgers en de dader om door de explosie en raakten acht mensen gewond.

Fallujah is een centrum van verzet tegen de Amerikaanse-Britse bezetting. Het ligt in de soennitische driehoek in Centraal-Irak. In deze regio had en heeft Saddam veel aanhang.

Er ontbreken vooralsnog concrete aanwijzingen dat aanhangers van Saddam of moslimfundamentalisten uit buurlanden een systematische terreurcampagne voeren. De aanslagen worden niet opgeëist en de Amerikaanse militairen in Irak lijken niet in staat inlichtingen te vergaren via Iraakse bronnen.

Inlichtingenspecialisten zeiden dinsdag tegen verschillende Amerikaanse media dat de Amerikaanse militairen niet in staat zijn diep in de Iraakse samenleving door te dringen. „De straat op gaan en je oor te luisteren leggen bij de lokale bevolking wordt door velen gezien als een te groot risico. Je doet geen inlichtingenwerk vanuit de achterbak van je Humvee”, aldus een van de specialisten in The New York Times.

Het enige succes waar de Amerikanen zich op kunnen beroemen is dat ze maandag in Bagdad een man met een Syrisch paspoort hebben opgepakt. Hij zou op een vijfde locatie een aanslag hebben willen plegen, naast het kantoor van het Rode Kruis en de drie politiebureaus die werden geraakt. Daardoor kwamen zeker 35 mensen om het leven en vielen meer dan 200 gewonden.

Ook werd gisteren bekend dat Amerikaanse militairen na de bomexplosies van maandag twee journalisten hebben opgepakt: een cameraman van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera en een medewerker van het Britse persbureau Reuters. Ze zouden op de hoogte zijn geweest dat er aanslagen zouden worden gepleegd. De cameraman en andere medewerkers van Al-Jazeera stonden al bij een politiebureau te wachten, een uur voordat dit gebouw door een aanslag werd getroffen, aldus de Amerikanen.

Producent Ahmed Samarai van Sl-Jazeera noemde die beschuldiging gisteren „absurd.” Hij zei dat hijzelf en de cameraman in de buurt van het politiebureau wonen. Ze arriveerden pas bij het gebouw kort nadat ze een explosie hadden gehoord. De speurwerkzaamheden in het getroffen complex van het Rode Kruis in Bagdad zijn gisteren in volle gang doorgegaan. Nog meer lichaamsdelen van slachtoffers werden gevonden. De Amerikaanse federale recherche FBI heeft een team naar Bagdad gestuurd voor specialistische hulp bij het forensisch onderzoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer