Tbc kost jaarlijks 35 miljoen euro
Tuberculose en tuberculosebestrijding kost Nederland jaarlijks 35 miljoen euro. Het meeste geld gaat zitten in preventie en het opsporen van patiënten (18,6 miljoen) door GGD’s.
Ook het verblijf en de behandeling in ziekenhuizen is vanwege de relatief lange verpleegduur een grote kostenpost (7,7 miljoen). Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in zijn bulletin Infectieziekten van deze maand.
Het RIVM baseert zich op „conservatieve” ramingen van de kosten die jaarlijks gemaakt worden. Het instituut gaat daarbij uit van 1400 tuberculosepatiënten die Nederland jaarlijks heeft. Per patiënt kost tbc 25.000 euro per jaar. Dat is inclusief het opsporen, volgen, testen, diagnosticeren, behandelen en onderzoeken van verschillende stammen.
Tuberculose is hiermee duurder dan de bestrijding van bijvoorbeeld seksueel overdraagbare aandoeningen (26 miljoen euro) of hersenvliesontsteking (27 miljoen). Maar de ziekte is aanzienlijk goedkoper dan de kosten van bijvoorbeeld luchtweginfecties, die jaarlijks 409 miljoen euro bedragen.