Studie: Veteranen WO2 met trauma’s bezoeken vaker kerk
Amerikaanse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog die oorlogstrauma’s hebben meegemaakt, zullen vaker geneigd zijn om te bidden en vervolgens naar de kerk te gaan dan oud-soldaten die nauwelijks slechte ervaringen met de oorlog hebben.
Dat blijkt uit een onderzoek dat deze week wordt gepubliceerd in de Journal of Health and Religion. Christian Post berichtte er onlangs over en sprak een van de onderzoekers, Craig Wansink, hoogleraar religieuze studies aan het Virginia Weleyan College in Norfolk. Het onderzoek is gepubliceerd in het kader van Memorial Day, een Amerikaanse herdenkingsdag voor oorlogsslachtoffers die vandaag wordt gehouden.
Soldaten die in het nauw komen bij oorlogshandelingen, zullen vaker gaan bidden. Het aantal soldaten dat aangaf op zo’n kritiek moment een gebed te doen schiet van 42 procent in ‘normale’ omstandigheden naar 72 procent.
Wansink is verbaasd over dat hoge aantal. Hij vindt het opvallend dat soldaten op zulke kritieke momenten meer hebben aan het geloof dat een bepaalde macht de wereld bestuurt dan aan idealen over zichzelf of het eigen land. „Tijdens de oorlog kunnen soldaten gemotiveerd worden door de waarde van vrijheid, de haat van vijanden of het verlangen naar huis te gaan. Maar in tijden van zware gevechten zwakt het belang van deze factoren af en gaan veel soldaten over tot gebed.”
Degenen die aangeven slechte ervaringen te hebben opgelopen uit de oorlog, zullen vaker naar de kerk gaan. Het onderzoek geeft aan dat de kans daarop 21 procent hoger is. Soldaten die positiever terugkijken op hun werk in de oorlog, hebben 26 procent minder kans om naar de kerk te gaan.
Craig Wansink en zijn broer Brian Wansink, hoogleraar consumentengedrag aan de Cornell University in Ithaca, deden onderzoek naar Amerikaanse infanteriesoldaten die in maart en april 1944 dienden in de strijd van de Verenigde Staten in landen en eilanden aan de Grote Oceaan. Ze deden onderzoek naar de mate van persoonlijk gebed bij soldaten.
Volgens Joe Davis, directeur bij de Amerikaanse veteranenorganisatie Veterans of Foreign War, gaan de cijfers waarschijnlijk ook op voor recente oorlogen. Davis, zelf ook veteraan, merkt hoe Amerikaanse soldaten met trauma’s na hun dienstperiode ook vaker de kerk bezoeken. Wel tekent hij aan dat het aantal kerkbezoekers in het verleden waarschijnlijk hoger was.