Syrië praat ‘in principe’ mee en vecht door
BEIROET (ANP). Syrië liet zondag weten „in principe” deel te zullen nemen aan de internationale conferentie komende maand. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Qalid al-Moualem zei in de Iraakse hoofdstad Bagdad dat het overleg „een goede kans biedt om de crisis in Syrië op te lossen”. De EU-ministers van Buitenlandse zaken overleggen maandag over wapenleveranties aan de rebellen.
Van overleg was in de stad Qusair vooralsnog geen sprake. Al dagen zijn er felle gevechten. Rebellen die nog een groot deel van de stad in handen hebben, waren dit weekeinde nagenoeg omsingeld door troepen van president Bashar al-Assad en duizenden Hezbollah strijders uit Libanon die aan de zijde van de regeringstroepen vechten.
Het regeringsleger en Hezbollah hebben in Qusair extra tanks en artillerie ingezet, om de laatste gebieden in de stad op rebellen te heroveren. De stad ligt bij de grens met Libanon en telt ongeveer 30.000 inwoners. Qusair ligt op de route van Damascus naar de Homs en de Middellandse Zeekust.
Ooggetuigen noemden de bombardementen gewelddadig en zwaar. „Ik heb nog nooit een dag als deze meegemaakt sinds het begin van de strijd”, aldus een inwoner. Zeker 30 mensen kwamen om en tientallen mensen raakten gewond in door oppositie beheerste delen van de stad.
Ondertussen mengt de Libanese Hezbollah-beweging zich steeds nadrukkelijker in het conflict in Syrië. De leider van de beweging, Hassan Nasrallah, zei zaterdag dat zijn strijders „tot het einde” in Syrië zullen blijven en president Assad de overwinning zullen brengen. Syrische activisten verklaarden zaterdag dat alleen al in de strijd op de stad Qusair zeker 2000 Hezbollah-strijders actief zijn.
In het zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet kwamen zondag twee raketten neer die wellicht zijn afgeschoten als een reactie op de oorlogstaal van Nasrallah. Volgens getuigen en regeringsfunctionarissen vielen zeker drie gewonden. Een van de raketten zou zijn neergekomen op de showroom van een autozaak.
Wie de raketten heeft afgevuurd, is onduidelijk. Het gaat om korte afstandsraketten met een bereik van 8 kilometer, die vanuit het zuidoosten zijn afgevuurd. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de actie opgeëist.