Kamer wenst beleid voor telecomsector
Minister Brinkhorst van Economische Zaken moet een visie en een concreet beleid ontwikkelen voor de telecommunicatiesector.
Dat staat in een motie die dinsdag door de gehele Tweede Kamer is aangenomen. Volgende week stemt de Tweede Kamer over de nieuwe telecommunicatiewet.
De telecommunicatiesector is sterk in beweging. Onder dwang van toezichthouder Opta heeft voormalig monopolist KPN de afgelopen jaren steeds meer ruimte moeten geven aan concurrerende bedrijven. Dat heeft onder meer geleid tot meer aanbieders op de netwerken voor vaste en mobiele telefonie.
In de motie van de kamerleden Atsma (CDA) en Blok (VVD) staat dat de regering binnen zes maanden met een visie moet komen. Verder moeten er beleidsregels komen voor Opta. Door het gebrek aan regie vanuit Economische Zaken is Opta in het verleden menigmaal gedwongen beleid te maken, terwijl de toezichthouder juist beleid moet uitvoeren, luidde de kritiek van diverse kamerleden.
„Het is nodig dat de overheid een visie ontwikkelt op het hele terrein van de sector”, zei Atsma. Daarbij verwees hij naar de snelle technologische ontwikkelingen binnen de branche.
Zo probeert KPN momenteel diverse partijen zo ver te krijgen gezamenlijk te beginnen met de aanleg van een glasvezelnetwerk tot aan de voordeur van de gebruiker. Welke regels moeten volgens Economische Zaken gaan gelden voor zo’n nieuwe, peperdure infrastructuur die bijvoorbeeld supersnel internet mogelijk maakt?
„De politiek moet richting geven aan het werk van Opta”, stelde Vendrik van GroenLinks. „Welke ontwikkelingen spelen er? Welke markten moet Opta in de gaten houden? Waar moet Opta ingrijpen?”
Binnen de nieuwe wet krijgt Opta ruimere bevoegdheden. Zo mag de toezichthouder hogere boetes uitdelen en invallen doen. De kamerleden verschilden echter van mening over de speelruimte die Opta daarbij krijgt.
Een kamermeerderheid stemde dinsdag voor een amendement van VVD’er Blok. Hierin staat dat Opta besluiten die „aanzienlijke gevolgen” hebben voor een markt, uitgebreid moet onderbouwen. Volgens Van Dam (PvdA) en Vendrik (GroenLinks) verslechtert de positie van Opta echter door deze verplichte onderbouwing.
„Je geeft telecomboeven materiaal in handen om ieder Opta-besluit juridisch aan te vechten op de onderbouwing”, meende Vendrik. Ook Van Dam zei een stroom van rechtszaken te vrezen. „KPN heeft al een historie in het traineren van elk Opta-besluit met juridische procedures. Dit werpt een extra drempel op voor Opta, waardoor de marktwerking wordt verstoord.”