Kerk & religie

Profetisch getuigenis over crisis in CGK gepresenteerd

DAMWOUDE. De brochure ”Profetisch getuigenis in de crisis-situatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken anno Domini 2013” is niet bedoeld als actie met het oog op de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) dit najaar.

Redactie kerk
25 May 2013 16:54Gewijzigd op 15 November 2020 03:46

In Damwoude werd zaterdag het ”Profetisch getuigenis” van de christelijke gereformeerde emeritus predikant ds. J. Brons uit Urk gepresenteerd. De bijeenkomst, georganiseerd door de bezinningskring Leeuwarden-Damwoude, trok ruim dertig bezoekers.

Ds. Brons wil eerst wat misvattingen wegnemen: dit is geen alternatieve kerkelijke vergadering. Ook is de brochure niet bedoeld als een soort „handtekeningenactie” om zo veel mogelijk kerkleden achter de brochure te krijgen, voordat de synode eind augustus bijeenkomt. „Het zou werelds zijn om druk uit te oefenen door de macht van het getal. In de kerk van de Heere telt één stem niet minder dan die van velen, als hij naar Gods Woord is.”

Appel

De predikant uit Urk wil met het ”Profetisch getuigenis” ook niet allerlei zwakheden en onjuistheden binnen de CGK aanwijzen. „Dan had ik de kerkelijke weg moeten kiezen en in appel moeten gaan. Het gaat me er niet om de CGK in diskrediet te brengen. Integendeel, zou ik haast zeggen. Wat de Heere in het beginsel aan de CGK gegeven heeft, dát heeft aandacht nodig.”

Is ds. Brons te somber? „Men heeft mij wel verweten dat ik het woord crisis gebruik. Dat zou neigen naar ondergang, een diskwalificatie van het kerkelijk leven. Maar het woord crisis heeft ook een positieve betekenis: het is een scheidsrechterlijke beslissing, waarin het verkeerde wordt afgewezen en het goede wordt aangewezen.”

Geen profeet

De Urker emeritus predikant ziet zich niet als een profeet. „Het gaat om de profetische roeping van het christen-zijn, om na te spreken wat de Heere ons voorzegt.”

Theologen als prof. H. M. Kuitert, ds. K. Hendrikse en ds. Carel ter Linden zijn er in de CGK „gelukkig” niet. Maar volgens ds. Brons wordt er wel „gemorreld” aan de hermeneutiek, de methode van Bijbeluitleg. „Het geldende principe binnen onze kerken was altijd dat de Schrift zijn eigen uitlegger is. De cultuur gaat echter steeds meer meespreken. Dan gaat men dingen zeggen over seksualiteit, de positie van de vrouw in de gemeente of over de waarde van het leven, die meer worden ingegeven door de cultuur dan door Gods Woord.”

Ds. Brons legde de vinger onder meer bij de prediking in de CGK, het functioneren van de tucht en de gereformeerde belijdenis, de samenwerking met andere kerken en de liturgie.

Een van de bezoekers vindt het ”Profetisch getuigenis” niet concreet genoeg. „Kan de doelgroep, de hele kerk, het profetisch getuigenis wel verstaan?” Ds. Brons: „Het gaat me erom de Naam des Heeren te belijden en Hem na te spreken vanuit de Schriften. Ik wilde een getuigenis naar de kerken laten uitgaan. Als er werkelijk concrete zaken zijn, dan zou ik een appelschrift hebben moeten schrijven.”

Een ander: „Maar wat kan een gewoon kerklid dan doen? Je voelt je vaak zo machteloos.” Ds. Brons: „Wíj moeten het ook niet doen. We hebben een God Die ons helpen kan.”

Ds. A. van der Weerd wees op een aantal „concrete zaken” die de generale synode dit najaar gaat bespreken, zoals de houding van de kerken ten opzichte van homoseksuele relaties en de samenwerking met andere kerken.

Het ”Profetisch getuigenis” is nu beschikbaar voor bespreking in de kerken en zal ook worden verstuurd naar de generale synode van de CGK, zegt ds. Brons desgevraagd. „Ik hoop dat het profetisch getuigenis zo tot zegen zal zijn voor onze kerken.”


„Ik voel me niet thuis in mijn kerk”

Een van de bezoekers van de bezinningsbijeenkomst in Damwoude is G. Bras. Ze voelt zich niet meer thuis in haar eigen gemeente, omdat die nauw samenwerkt met de gereformeerd vrijgemaakten. „Hun invloed is zo sterk, dat onze identiteit gaat verzanden. Velen in de classis Apeldoorn die christelijk gereformeerd willen blijven, hebben kerkelijk geen onderdak meer. Alle naburige gemeenten werken met de vrijgemaakten samen.”

De bijeenkomst in Damwoude geeft haar steun. „Bewustwording is hard nodig in de CGK. Laten we onze beginselen, in prediking en eredienst, overeind houden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer