Economie

Monsanto mikpunt van wereldwijde protesten

DEN HAAG (ANP). De Amerikaanse multinational Monsanto, die producten maakt voor de landbouw, geniet al jaren de twijfelachtige eer een van de meest controversiële bedrijven ter wereld te zijn. Vooral onder tegenstanders van genetisch gemanipuleerde gewassen.

24 May 2013 16:44Gewijzigd op 15 November 2020 03:45

Het concern is zaterdag het mikpunt van protestdemonstraties in tientallen landen en honderden steden. Onder het motto ‘March Against Monsanto’ zijn ook in Nederland via sociale media demonstraties aangekondigd, in Amsterdam, Den Haag, Wageningen en Bergschenhoek.

De actievoerders verwijten de multinational, die grote invloed wordt toegedicht op politiek en wetenschap, onder meer de voedselketen in gevaar te brengen met de bestrijdingsmiddelen en de genetische gemanipuleerde gewassen die het produceert. Volgens de Partij voor de Dieren, die zaterdag meedoet aan het protest in Amsterdam, staat Monsanto „symbool voor landbouw die onze wereld kapotmaakt”.

Het van oorsprong chemische bedrijf is bekend als producent van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup en van genetisch gemanipuleerde gewassen als maïs en soja die op hun beurt weer bestand zijn tegen Roundup. Het gif wordt ook in Nederland gebruikt om onkruid te verdelgen en is volgens Greenpeace een belangrijke vervuiler van grondwater. Het octrooi van Monsanto op glyfosaat, het actieve bestanddeel van Roundup, is overigens in 2000 verlopen. De meeste glyfosaat wordt inmiddels in China geproduceerd.

Het bedrijf, dat vorig jaar een winst boekte van 2 miljard dollar op een omzet van 13,5 miljard dollar en wereldwijd 22.000 werknemers telt, wijst alle kritiek van de hand. Topman Hugh Grant verwijt tegenstanders van genetisch gemanipuleerde gewassen elitair gedrag, dat wordt aangewakkerd door sociale media. Ze zijn blind voor de wereldwijd groeiende behoefte aan voedsel, stelde Grant onlangs vast in gesprek met het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Hij zette critici weg als mensen die het zich financieel kunnen veroorloven biologisch voedsel te kopen en ondertussen anderen meer betaalbare opties ontzeggen.

Monsanto, dat het afgelopen decennium is uitgegroeid tot ’s werelds grootste zadenproducent, is ook in Nederland actief. In 2008 kocht het voor een half miljard euro in contanten de Nederlandse zadenproducent De Ruiter in Bergschenhoek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer