Unie zoekt uitweg uit Afrikaanse problemen
ADDIS ABEBA (ANP). De Afrikaanse Unie (AU), die zaterdag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba haar 50-jarige bestaan viert, bevocht aanvankelijk het kolonialisme en de apartheid in Zuid-Afrika. Nu vrijwel alle Afrikaanse landen onafhankelijk zijn en de apartheid is afgeschaft, streeft de unie vooral naar Afrikaanse oplossingen voor Afrikaanse problemen. Een voorbeeld is Mali waar een Afrikaanse troepenmacht met hulp van Frankrijk de moslimterreurgroepen in het noorden van dat land bestrijdt.
De Afrikaanse Unie herdenkt zaterdag het jubileum in de stad, waar zij op 25 mei 1963 als Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE) werd opgericht. Vertegenwoordigers van 30 staten waren aanwezig. Niet voor niets was de oprichting in Ethiopië. Het is een van de slechts twee Afrikaanse landen die nooit zijn gekoloniseerd. Nu zijn alle Afrikaanse landen lid, op Marokko na. Dat trok zich in 1984 terug, nadat de OAE in feite de onafhankelijkheid had erkend van de Westelijke Sahara, waarop het koninkrijk aanspraak maakt. In 2002 werd de naam veranderd in Afrikaanse Unie.
De tijden waren veranderd, zei Mehari Maru van het Instituut voor Veiligheidsstudies in Addis Abeba tegen de Deutsche Welle over de naamsverandering. „Het einde van de apartheid en het kolonialisme gaven aanleiding tot discussies over wat pan-Afrikanisme is en welke nieuwe zaken de Afrikaanse landen samen moeten aanpakken.” De unie ging streven naar meer economische samenwerking en democratisering. Het aantal militaire dictaturen is in vergelijking met een aantal decennia sterk gedaald. In de jaren 70 noemden critici de jaarlijkse top nog de „dictatorsclub”. Ethiopië deed mee met de bloedige dictatuur van generaal Mengistu.
Maru erkent dat er in Afrika meer formele democratie is, maar dat veel regeringen weinig democratisch gezind zijn. Volgens hem is vooral het onvermogen van regeringen en bestuurders om met de verscheidenheid in hun land om te gaan een oorzaak van politieke problemen.
Economisch wordt Afrika steeds belangrijker. In de periode 2002-2011 verdubbelden de directe buitenlandse investeringen in het werelddeel. 6 Afrikaanse landen worden tot de snelst groeiende economieën in de wereld gerekend. Nederland profiteert daar ook van. In de betrokken periode groeide de totale export van Nederland naar Afrika van 4,4 miljard naar 14,9 miljard euro.