Boekenberg

Een kreukel kost een kwartje, ezelsoren een euro. Zo ongeveer ging het op de Nederlandse school die boeken in bruikleen gaf. Een leraar bekeek het ingeleverde lesmateriaal kritisch en velde dan –vrij willekeurig– het oordeel. Geldstraffen moesten leerlingen stimuleren hun spullen aan het eind van het schooljaar in redelijke staat te retourneren. Probeer scholieren daar maar het hele jaar door aan te laten denken.

L. Vogelaar
24 May 2013 11:54Gewijzigd op 15 November 2020 03:44
beeld EPA
beeld EPA

De Filipijnen recyclen hun leerboeken ook. Melchor Tadena is er maar druk mee. Binnenkort staat hij weer voor de klas: 23,8 miljoen leerlingen beginnen in juni aan het nieuwe schooljaar.

Tadena is niet alleen leerkracht; hij beheert ook het magazijn van de Commonwealth Elementary School in Quezon, een stad ten oosten van hoofdstad Manilla. De leerstof ligt hoog opgetast. Het ministerie van Onderwijs vult de voorraden bij. Maar dat moet dan wel echt nodig zijn; boeken kunnen best een aantal jaren mee.

De stapels liggen klaar, voor hergebruik. Buigzaam duwen de boeken elkaar in vorm, in stapeltjes van tien, recht en overdwars. Beduimeld en grauw, met afgesleten rug. Maar sommige ouders zullen allang blij zijn dat hun kind de boeken in bruikleen krijgt. Waar zouden ze het geld vandaan moeten halen om ze zelf te kopen?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer