Politiek

Oppositie blijft met kater achter na debat over illegaliteit

DEN HAAG. De oppositie heeft een stevige kater overgehouden aan het spoeddebat woensdag met staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) over de strafbaarstelling van illegaliteit.

Redactie politiek
23 May 2013 11:48Gewijzigd op 15 November 2020 03:43
Vluchtelingen demonstreerden gisteren op het Plein in Den Haag tegen het strafbaar stellen van illegaliteit en het versoepelen van het vreemdelingenbeleid. Beeld ANP
Vluchtelingen demonstreerden gisteren op het Plein in Den Haag tegen het strafbaar stellen van illegaliteit en het versoepelen van het vreemdelingenbeleid. Beeld ANP

De partijen hadden erop gehoopt dat de PvdA de eisen van haar achterban voor een soepeler vreemdelingenbeleid meteen kracht zou bijzetten. Dat gebeurde niet. Zowel PvdA als VVD weigerde er een echt debat van te maken. Beide partijen stelden consequent dat ze eerst de reguliere behandeling van Teevens wetsvoorstel over strafbaarstelling van illegaal verblijf willen afwachten. Ook wachten ze nog op een rapport van de adviescommissie voor vreemdelingen­zaken over illegalen die niet terug kunnen naar hun eigen land.

Ze herhaalden dat ze vasthouden aan het regeerakkoord, waarin de strafbaarstelling is opgenomen. Binnen de ruimte die het regeerakkoord biedt, zal de PvdA dan zo veel mogelijk tegemoetkomen aan een achttal eisen tot versoepeling die de politieke ledenraad van de PvdA in een onlangs aangenomen motie heeft vervat.

SGP-fractievoorzitter Van der Staaij concludeerde dat „het regeerakkoord aan gewicht heeft gewonnen: het is knellender en belangrijker geworden.” Teeven gaat zijn wetsvoorstel weliswaar „bijvijlen” om het precies in lijn met het regeerakkoord te brengen, maar ook niet meer dan dat.

De staatssecretaris kwam inderdaad minimaal in beweging. Hij deed slechts één concrete toezegging: als asielzoekers een inreisverbod overtreden dat hun is opgelegd nadat ze meerdere keren zijn betrapt op illegaal verblijf in Nederland, wordt dat niet langer beschouwd als misdrijf, maar als overtreding. „Dat is de grootste grief van de PvdA-fractie”, aldus Teeven. „Daarvoor moet ik een oplossing vinden.”

Hoewel de PvdA deed voor­komen alsof hiermee substantiële winst was geboekt, deed D66’er Schouw de geste van Teeven in de richting van de PvdA af als een „sigaar uit eigen doos.”

Hij was dan ook teleurgesteld over het debat: „Het wetsvoorstel komt er gewoon, want het is afgesproken in het regeerakkoord. Er komt wel een aanpassing, maar dat was ook al heel lang bekend. Het debat heeft dus geen fluit opgeleverd.”

Die toon sloeg ook CU-Kamerlid Voordewind aan: „De opbrengst van dit debat voor asielzoekers 
–voor hen doen wij het hier– is zeer zwaar teleurstellend.”

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International levert in het donderdag verschenen Jaarboek 2013 felle kritiek op het Nederlandse beleid om uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug kunnen naar hun vaderland, vast te zetten in detentiecentra. De organisatie noemt het gebruik van dat middel buitensporig en acht de situatie in de centra vergelijkbaar met die in gevangenissen.

Ook de commissie die toeziet op de gedwongen terugkeer van asielzoekers, CITT, krijgt een veeg uit de pan. Volgens Amnesty bleef de transparantie van deze commissie „beperkt.”

In het algemeen concludeert de organisatie dat de wereld steeds gevaarlijker wordt voor vluchtelingen en migranten omdat de landen waar ze naartoe zijn gegaan vaak niet in actie komen als hun rechten worden geschonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer