Binnenland

Weggegooide verpakkingen vervuilen Noordzee

Plastic huis–, tuin– en keukenafval, variërend van lege yoghurtbekertjes, nylon van vissersnetten tot de verpakking van ’sixpacks’ met bier of cola, blijkt fnuikend voor de Noordse stormvogel. De vogel pikt dit soort afval op, stikt daar in of denkt dat hij genoeg gegeten heeft en sterft dan de hongerdood.

ANP
28 October 2003 14:28Gewijzigd op 14 November 2020 00:40

Dit blijkt uit de eerste resultaten van het sinds 1982 lopende Fulmar–onderzoeksproject naar de vervuiling van de Noordzee. De Fulmar, de Latijnse naam van de Noordse stormvogel, wordt gebruikt als graadmeter, omdat hij langs de hele Noordzeekust voorkomt.

Jaarlijks wordt twintig miljoen afval in de Noordzee gedumpt. Het goede nieuws is dat de vervuiling met industrieel afval vanaf begin jaren tachtig is afgenomen. Deze verbetering wordt echter volledig teniet gedaan door de sterke toename van diverse soorten ’gebruiksplastic’.

Het probleem van dit soort zwerfvuil is het grootst langs de Noordzeekust van Nederland tot Denemarken, en minder in noordwestelijke locaties (Schotse eilanden en Faeröer–eilanden). „Vooral toeristen, schippers en vissers zijn de boosdoeners", stelde dinsdag Willem Rogge, zegsman van adviesbureau Huijskens

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer