„Elkaar recht in de ogen kijken”
Eerst zou ze wel komen, toen weer niet en uiteindelijk kwam ze toch. Mirna Louisa-Godett was de afgelopen dagen in Nederland. De premier van de Nederlandse Antillen is meer „de zus van” dan zichzelf.
Ze spreekt Nederlands, maar denkt in het Papiaments. Mevrouw Godett had er de afgelopen dagen moeite mee om directe vragen direct te beantwoorden. Zondag in Rotterdam dook ze toen het moeilijk werd in de wachtende limousine. Vrijdag op het Binnenhof wilde ze tegenover journalisten niet veel kwijt. Eigenlijk had Godett weinig zin in het bezoek aan het koude Nederland. Maar broer Anthony haalde haar over toch af te reizen naar Den Haag.
Broerlief Anthony moet zich overigens maandag bij de rechtbank in Willemstad op Curaçao melden. Justitie verdenkt hem van het aannemen van smeergeld, oplichting en valsheid in geschrifte. Mocht Anthony Godett -met zijn FOL winnaar van de verkiezingen in mei- door de rechter van alle blaam worden gezuiverd, dan is de weg vrij om alsnog premier van de Antillen te worden. Zijn zus zal dan plaatsmaken.
Het bezoek aan Nederland kwam twee maanden na het hectische bezoek van de fractievoorzitters aan de Antillen, toen de Antilliaanse premier minder dan een halfuur vrijmaakte voor de Nederlandse politieke top. En drie maanden na haar aantreden als premier. Van een bijna failliet land.
Vrijdag stonden ze oog in oog: premier Godett en premier Balkenende. Op papier binnen het Koninkrijk der Nederlanden gelijkwaardige partners. Zij van de Antillen, hij van Nederland. In de praktijk van alledag is de een grotendeels (financieel) afhankelijk van de ander. Maar dat zal die ander nooit toegeven.
Godett maakte niet alleen kennis met premier Balkenende, maar ook met minister De Graaf van Koninkrijksrelaties. Na afloop sprak ze van een vruchtbaar gesprek. De Graaf zei de indruk te hebben dat er nu zaken kunnen worden gedaan met de Antilliaanse regering.
Over een eventueel verbod van vluchten waarop drugs gesmokkeld worden, is tijdens het gesprek niet meer teruggekomen, zei De Graaf. Bij aankomst vorige week vrijdag zei de Antilliaanse premier dat ze vluchten van KLM en Air Holland zal verbieden als Nederland dat gaat doen met vluchten van Dutch Caribbean Airlines (DCA). Zij reageerde daarmee op het voornemen van de regering in het uiterste geval vluchten te verbieden waarmee veel verdovende middelen ons land binnenkomen.
Minister Donner (Justitie) bestempelde de ophef als een misverstand omdat hij niet had gedoeld op specifieke vluchten. Louisa-Godett wuifde dit vrijdag na haar gesprek met Balkenende en De Graaf weg. Alleen in de pers was er een misverstand gerezen, zei ze. Op de vraag of de sfeer was gezuiverd, antwoordde ze dat die nooit slecht is geweest.
Intussen vinden de luchtvaartmaatschappijen dat hun niets valt te verwijten. „Wij bieden volledige medewerking aan de autoriteiten op de luchthavens. Als er ondanks de strenge controles waaraan wij meehelpen en alle medewerking verlenen, toch nog drugs doorheen slippen, is dat niet onze schuld en kun je daarvoor niet een complete verbinding schrappen. Dat is te gek voor woorden en erg onnadenkend”, zo reageert directeur C. van Dormael van Air Holland.
Een dergelijke maatregel zal volgens Van Dormael nooit doel treffen en slechts de minister verschonen van kritiek op te zacht optreden. In de op de Antillen verschijnende Nederlandstalige krant Amigoe zegt Van Dormael: „De minister zal toch wel zo verstandig zijn om zich te realiseren dat de behoefte aan cocaïne in Nederland niet afneemt door een verbinding stil te leggen. De grote hoeveelheid cokegebruikers vindt echt een andere manier om aan drugs te komen. Zo’n kortzichtigheid kan alleen in Nederland bestaan.”
Hij trekt de vergelijking met het transport van zeecontainers waarin drugs naar Nederland worden vervoerd. „Leg je een complete vrachtverbinding stil omdat je als autoriteiten niet in staat bent om effectief te controleren? Een NS-verbinding wordt toch ook niet gestaakt omdat er ook agressieve voetbalsupporters meereizen?”
Het kennismakingsgesprek met de Nederlandse bewindslieden was de afsluiting van een vierdaags bezoek van Louisa-Godett aan Nederland. Vrijdagmiddag ging ze als laatste nog even op de thee bij koningin Beatrix.
Minister De Graaf verwacht niet dat gesprekken met de Antilliaanse regering na de kennismaking altijd rimpelloos zullen verlopen. „Er zullen ongetwijfeld irritaties blijven.” Richting de tropische eilanden hanteert hij het motto „betrokken en duidelijk”, zegt hij. „We moeten elkaar recht in de ogen kijken.” Daar heeft hij de komende dagen alle kans voor. De Graaf brengt een bezoek van een week aan de Antillen en Aruba. Overigens reisden de twee niet in hetzelfde vliegtuig naar de West. De Graaf ging dinsdag per KLM, Godett vertrok dinsdagmorgen met de DCA.