Opinie

NBV

Examens zijn altijd weer spannend. Als je ziet hoe hard kinderen leren, dan gun je hun zó dat ze zullen slagen. Daarnaast kan het gebeuren dat zoonlief fluitend vertrekt naar zijn examen terwijl jij je als ouder vertwijfeld afvraagt waar dat kind dat vertrouwen vandaan haalt. Jij hebt hem in ieder geval (bijna) nooit met een boek gezien.

Anneke Bregman
21 May 2013 11:30Gewijzigd op 15 November 2020 03:40

In de krant lees ik allerlei tips om de examenstress bij leerlingen zo veel mogelijk te beperken. Ik lees nooit raadgevingen voor ouders. Volgens mij zouden die ook wel enige steun kunnen gebruiken. In ieder geval zat ik altijd meer over de examens van mijn kinderen in dan over mijn eigen examens.

Maar als alles goed gaat, zie je de bekende vakken op de cijferlijst staan met daarachter een voldoende. Talen bij een alfaliefhebber en vooral exacte vakken als je zoon of dochter meer aanleg heeft voor een bètastudie. Wat ik echter nog nooit ben tegen gekomen op een lijst is het vak NBV. Verbazingwekkend. Het is namelijk een heel belangrijke vaardigheid. Eigenlijk kun je gewoon niet zonder. Het zou aan iedere leerling onderwezen moeten worden, net als Nederlands bijvoorbeeld. Van vmbo tot vwo moet je het meekrijgen.

Het is echt jammer dat het niet gebeurt. Ik weet zeker dat het zelfs goed zou zijn voor de economie. Ik durf te beweren dat er met NBV minder dure en domme fouten worden gemaakt.

Ik zal even uitleggen wat er met NBV wordt bedoeld. NBV is de afkorting van Nuchter Boeren Verstand. Het is me namelijk opgevallen dat het daar bij vooral dure plannen nog weleens aan ontbreekt.

Een voorbeeld: de hogesnelheidslijn naar Brussel. Een vast zeer geleerde meneer schreef een advies voor de aankoop. Hij bedacht dat het echt een heel nieuwe trein zou moeten worden. Eentje die nog moest worden uitgevonden. Niet uit Zwitserland, waar alles stipt op tijd gaat, maar uit Italië. Nu is het een prachtig land, maar stipt en betrouwbaar zijn nu niet de eigenschappen waaraan je denkt bij Italië. Kijk, als deze meneer nu les had gehad in NBV, zou het vast anders zijn gelopen met die HSL. Dan reden er nu prachtige treinen, keurig op tijd en voor een nette prijs.

Misschien is het maar goed dat NBV geen examenvak is. Dan denken de mensen weer dat het NBV van een NBV-professor beter is dan dat van een leerling-NBV’er. Terwijl dat nu juist de kracht van dit mooie vak is. Iedereen kan zichzelf bekwamen in NBV. Het is gewoon een kwestie van luisteren naar elkaar. Ook op school. Niet denken dat je alleen als je veel geleerd hebt en veel diploma’s hebt vergaard een slimme oplossing kunt bedenken. Nee, denk mee en gebruik je NBV. Dat is toch niet zo moeilijk? Nu nog leren luisteren!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer