Binnenland

Familie wil geen stille tocht voor Ruben en Julian; lichamen vrijgegeven

De familie van de broers Ruben en Julian uit Zeist wil nadrukkelijk geen stille tocht voor de omgebrachte kinderen. Die uitdrukkelijke wens heeft de familie dinsdagmiddag via de gemeente Zeist naar buiten gebracht.

Redactie digitale media
21 May 2013 09:12Gewijzigd op 15 November 2020 03:40
Op de Kerckeboschschool is een gedenkhoek voor Ruben en Julian ingericht. Foto ANP
Op de Kerckeboschschool is een gedenkhoek voor Ruben en Julian ingericht. Foto ANP

In plaats daarvan vinden moeder Iris en haar familie het een mooi idee als iedereen zondagavond 26 mei tussen 19 en 20 uur een kaarsje aansteekt en dat voor het raam zet.

Het idee voor het aansteken van een kaarsje komt van Wereldlichtjesdag, een initiatief dat in 1997 van de grond is gekomen in de Verenigde Staten en nu over de hele wereld is verspreid. Elk jaar op de tweede zondag van december steken mensen op die dag een lichtje aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen.

Door thuis een kaarsje aan te steken kan iedereen in de privésfeer „op gepaste wijze de twee broertjes herdenken”, laat de familie van de kinderen weten. „Iedereen die daar behoefte aan heeft, is zondagavond op hetzelfde moment bij de broertjes”, aldus de gemeente.

Maandag en dinsdag doken op sociale media al veel initiatieven op voor het houden van stille tochten.

Lichamen vrijgegeven

Het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk heeft dinsdag met 100 procent zekerheid vastgesteld dat de zondag gevonden lichamen van Ruben en Julian zijn. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek.

De forensisch onderzoekers hebben de uitslag meegedeeld aan de familie van de kinderen en de lichamen vrijgegeven. Het onderzoek naar de doodsoorzaak van de kinderen zal nog meer tijd in beslag nemen, aldus de politie.

School

Leerlingen, ouders en medewerkers van de Kerckeboschschool in Zeist hebben dinsdagochtend samen gerouwd om de dood van de broertjes Ruben en Julian.

„We gaan niet vissen naar de laatste ernstige details. Ik hoop dat we ze ook niet te horen krijgen”, zei de schooldirecteur Ronald Nagtegaal op het schoolplein na afloop van de bijeenkomst. De school krijgt in deze moeilijke zaak advies van het Utrecht Medisch Centrum. „Kinderen moeten er vooral niet over praten voordat ze naar bed gaan”, aldus de directeur.

Een groot aantal kinderen werd naar school gebracht door beide ouders. Iedereen liep direct de school in en ouders wilden niet praten met de aanwezige pers.

Condoleances

Meer dan 40.000 mensen hebben sinds zondag een boodschap achtergelaten in het online-condoleanceregister voor de gedode broertjes Ruben en Julian. De teller op www.condoleance.nl stond maandag aan het eind van de middag nog op ruim 31.000 mensen.

„Het verliezen van een kind is de grootste pijn die een mens kan treffen, maar op deze gruwelijke wijze twee kinderen verliezen is ondraaglijk”, schreef één van de bezoekers. Ook vanuit het buitenland delen mensen hun gevoelens.

Op www.condoleanceregister.nl zijn sinds zondag ongeveer 7500 berichten geplaatst. Mensen uiten hun verdriet ook op de site mensenlinq.nl, waar tien regionale kranten hun rouwadvertenties plaatsen. Het bericht over de dood van Ruben en Julian heeft daar meer dan 700 reacties gekregen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer