Economie

Adviseurs kosten Ahold 100 miljoen

Grootgruttersconcern Ahold verwacht dit jaar minimaal 100 miljoen euro kwijt te zijn aan advocaten, accountants en andere adviseurs die het supermarktconcern moest inhuren voor het boekhoudschandaal. Eerder kon Ahold deze post nog niet kwantificeren.

Redactie economie
28 October 2003 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:40

Dat heeft Ahold dinsdagmorgen bekendgemaakt bij de publicatie van de omzet over het derde kwartaal. Die kwam uit op 13 miljard euro, 7,1 procent lager dan een jaar geleden. Een lagere dollarkoers is de belangrijkste oorzaak van de daling. Bovendien heeft Ahold last van de sterkere concurrentie en een zwakke economische groei. De omzetdaling in het derde kwartaal valt minder sterker uit dan analisten hadden verwacht. Zij gingen uit van een min van 11 procent vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar.

Voor het hele jaar houdt Ahold rekening met een omzet die onder druk staat. Daarbij wijst het concern nadrukkelijk op de Amerikaanse dochter US Foodservice. Deze leverancier van voedingsmiddelen heeft aanhoudend last van lagere marges en houdt daarom per afgezet product minder over.

Exclusief valuta-invloeden steeg de omzet van Ahold met 2,7 procent. In Europa bleef de omzet nagenoeg gelijk op 3 miljard euro. In de VS groeide de omzet met 3,3 procent naar 6,2 miljard dollar. Vergelijkbare verkopen stegen met 0,3 procent. Bij US Foodservice steeg de omzet met 5,9 procent tot 4,3 miljard dollar, onder meer door overnames in 2002.

In Latijns-Amerika ging de omzet met 12,8 procent omlaag tot 511 miljoen euro. De omzetdaling werd grotendeels veroorzaakt door de verkoop van dochter Santa Isabel in Chili. In Azië daalde de omzet met 28 procent naar 78 miljoen euro.

Bij Albert Heijn zakte de verkopen in, maar dat kon worden gecompenseerd door groei bij dochterbedrijf Schuitema (C1000) en in Centraal-Europa en Spanje. Ahold deed geen uitspraken over winstontwikkeling in de verslagperiode. Ahold verwacht dat het resultaat in 2003 nog steeds wordt beïnvloed door aanhoudende margedruk.

Aanstaande vrijdag publiceert het supermarktconcern zijn jaarverslag over 2002 en op 7 november worden de cijfers over het eerste halfjaar bekendgemaakt en presenteert bestuursvoorzitter Anders Moberg zijn financiële plan. Het detailhandelsconcern kwam in februari in de problemen toen bleek dat er was gefraudeerd bij de Amerikaanse dochter US Foodservice. In maart verschafte een groep banken, waaronder ABN Amro en ING, een noodkrediet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer