Binnenland

Ontvoerder tiener voorgeleid

Het openbaar ministerie in Arnhem heeft vandaag de 37-jarige man die Reinier Terwindt ontvoerde, voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van gijzeling. Voor gijzeling geldt een maximumstraf van vijftien jaar cel.

Binnenlandredactie
28 October 2003 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:40

De officier van justitie kiest niet voor opzettelijke vrijheidsberoving. Bij gijzeling is volgens het Wetboek van Strafrecht sprake van „vrijheidsberoving met het oogmerk een ander te dwingen iets te doen of laten.” De ontvoerder eiste 10 miljoen euro losgeld. Voorzover bekend is dat niet betaald.

De politiebewaking bij het huis van het gezin Terwindt in Nijmegen was maandag weg. Volgens een politiewoordvoerder was de aanwezigheid van de politie zondag niet zozeer bedoeld als bewaking, maar vooral om de belangstelling in goede banen te leiden. In de wijk was gisteren alles rustig.

De familie van de ontvoerde scholier wil volgens woordvoerder Istha zo snel mogelijk het normale leven oppakken. Om die reden wil hij ook niet zeggen of het slachtoffer, zijn broer en zijn zusje maandag naar school zijn gegaan. Eerder verklaarde Istha dat „de familie wel even iets anders aan het hoofd heeft dan school.”

De politie in Nijmegen was maandag nog druk met het onderzoek naar de ontvoering. De 37-jarige man heeft vermoedelijk alleen gehandeld. Hij zit ergens in Nederland in de cel en heeft een bekentenis afgelegd.

Vorige week dinsdagmiddag verdween de jongen. Hij was op dat moment alleen thuis. Zijn ouders troffen een briefje aan met de mededeling dat hun zoon was ontvoerd en dat er 10 miljoen euro losgeld werd gevraagd. Om de ontvoeringszaak op te lossen, zette de politie 450 man in, onder wie leden van de FBI. Zaterdagavond greep een arrestatieteam de ontvoerder en werd Reinier Terwindt bevrijd.

De familie Terwindt staat op plaats 79 in de lijst met rijkste Nederlanders die het zakenblad Quote jaarlijks samenstelt. Familiewoordvoerder Istha wees zondag meteen op deze publiciteit. „Het kan mensen op ideeën brengen”, aldus Istha.

Hoofdredacteur Jort Kelder van Quote reageerde maandag woedend op de suggesties. „Belachelijk en smadelijk. Het is onrechtvaardig om de boodschapper de schuld te geven. Om het vermogen van iemand te achterhalen, heb je Quote niet nodig.”

Quote kreeg maandag bijval van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Ook algemeen secretaris Hans Verploeg vindt de redenering van Istha te kort door de bocht. „Professionals weten hun slachtoffer toch wel te vinden.”

Een risico-expert van verzekeringsmaatschappij Bloemers Nassau benadrukte daarentegen dat publieke belangstelling wel degelijk een gevaar vormt. „Dat kun je niet met droge ogen ontkennen.” De ontvoering van het Friese meisje Lusanne van der Gun, hulpverlener Arjan Erkel, woestijntoerist Arjen Hilbers en de verijdelde ontvoeringen van televisiepresentator Johnny de Mol en voetballer Mateja Kezman noemt de zegsman als voorbeelden voor de aangewakkerde interesse.

Dat er bij het Nijmeegse gezin een draaiboek voor hoe te handelen bij een ontvoering op de plank lag, wijst er volgens de analist op dat de directeur van Rodruza Baksteen een uitstekend ondernemer is die goed over de risico’s heeft nagedacht.

Door een explosieve stijging van het aantal incidenten is de vraag naar polissen voor losgeld in het afgelopen jaar met 10 tot 15 procent toegenomen. Dat heeft Bloemers Nassau laten weten. Het bedrijf is wereldwijd een van de drie verzekeraars die een losgeldverzekering aanbieden. Overigens bieden de polissen door aangescherpte voorwaarden steeds minder voor steeds meer geld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer