Buitenland

Onderzoeken naar handel vogels Suriname

PARAMARIBO (ANP). De Nederlandse en Surinaamse politie werken samen aan een onderzoek naar de illegale export van beschermde vogels en houtsoorten van Suriname naar Nederland. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft daarvoor een rechtshulpverzoek aan Suriname gedaan.

18 May 2013 08:17Gewijzigd op 15 November 2020 03:38

Omdat het onderzoek nog gaande is, kunnen betrokkenen nu geen verdere informatie geven over het onderzoek. Wel is duidelijk dat het vooral gaat om de handel in zangvogels, een business waar veel geld in omgaat. Zo kan de zeldzame oranje rotshaan in Europa 16.000 tot 25.000 euro opleveren.

Hesdy Esajas, waarnemend hoofd van de dienst ’s Lands Bosbeheer, kent de praktijken van de export van beschermde vogels. „Het is bekend dat papegaaiachtigen en zangvogels zoals de twa twa en de picolet gewild zijn. En waar vraag is, ontstaat smokkel waardoor de populatie onder druk komt te staan”, aldus Esajas.

Het Surinaamse Wereldnatuurfonds (WWF Guianas) is blij met het onderzoek. Volgens landenmanager Laurens Gomes gaat het om zeer goed georganiseerde criminelen die erg creatief te werk gaan. „De Nederlandse politie heeft laatst iemand aangehouden die kolibries in zijn onderbroek had verstopt. Er wordt ook veel geld verdiend”, aldus Gomes.

Suriname en Nederland onderzoeken of de zeldzame dieren terug naar Suriname kunnen komen. „Als ze hier terug komen is dat natuurlijk goed voor de dieren en de natuur, maar een voordeel is ook dat de kosten verhaald kunnen worden op de smokkelaar. En dat zou wel eens veel beter kunnen werken dan alleen de boetes die ze nu krijgen”, meent Gomes.

Volgens de Nederlandse ambassade is dit de eerste keer dat Nederland een verzoek om rechtshulp over flora en fauna aan Suriname doet. Andere verzoeken gaan vaak over het uitleveren van verdachten of het krijgen van informatie over drugsdelicten. Twee medewerkers van de Rotterdamse politie waren vorige week in Suriname voor overleg. „De samenwerking loopt tot nu toe bijzonder goed”, aldus een woordvoerder van de ambassade.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer