Koenders heeft vertrouwen in missie Mali
RIJSWIJK (ANP). Vredesoperaties van de Verenigde Naties (VN) kunnen wel degelijk verschil maken in gebieden in Afrika die verscheurd zijn door chaos en geweld, mits ze genoeg geld en mensen krijgen. Dat is de overtuiging van oud-minister Bert Koenders die vrijdag officieel werd benoemd tot hoofd van een nieuwe vredesmissie, Minusma in Mali. „Het wordt een grote en complexe uitdaging”, zegt Koenders tegen het ANP, die sinds de zomer van 2011 de VN-vredesmissie in Ivoorkust leidt.
In Mali strijden moslimextremisten tegen de regering. Frankrijk schakelde begin dit jaar acuut een eigen troepenmacht in om de opmars van de rebellen in de voormalige kolonie te keren. Minusma wordt een nieuw type missie, want tegelijkertijd blijven de Franse troepen er ook. De ongeveer 1000 Franse militairen richten zich op de bestrijding van terrorisme, terwijl de VN-blauwhelmen de Malinese bevolking moeten beschermen. Aan de VN-macht in Mali gaan vanaf 1 juli ruim 11.000 militairen meedoen en nog eens 1440 politiemensen. Volgens Koenders moet dat aantal genoeg zijn en zullen Frankrijk en de VN afspraken maken over hun activiteiten op de grond.
De Mali-missie heeft ook een politiek karakter. „Er moeten vredesonderhandelingen komen en een nieuwe president worden gekozen na de coup van vorig jaar. Ook moeten de economie, het justitiestelsel en de mensenrechtensituatie verbeterd worden. Mali is het op drie na armste land ter wereld”, aldus Koenders. „De VN-interventies kunnen in Afrika positieve ontwikkelingen versterken. Ik heb dat gezien toen ik in Mozambique werkte en nu ook in Ivoorkust. Het is cruciaal voor de bevolking.”
De PvdA-prominent kijkt uit naar zijn nieuwe taak en noemt het een voorrecht dat hij als Nederlander is gevraagd door VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. De benoeming was pas rond toen de 15 leden van de VN-Veiligheidsraad geen bezwaar aantekenden tegen de voordracht.
Koenders is uitgekozen omdat hij veel ervaring in en kennis van Afrika heeft. Onder meer als oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking reisde hij tussen 2007 en 2010 meermalen naar Afrika om daar gesprekken te voeren of op gang te brengen tussen strijdende partijen, zoals in Sudan.
Koenders laat Ivoorkust achter zich. Volgens hem is de situatie daar inmiddels „aanmerkelijk verbeterd” na een crisis waarbij meer dan 3000 mensen omkwamen. „Er is economische groei en meer veiligheid. Waakzaamheid blijft geboden, maar het gaat erom nu de oorzaken van de problemen - verdeling van land, identiteit en een eerlijker justitiestelsel - aan te pakken. Daar heb ik veel tijd in gestoken en dat werk zal mijn opvolger voortzetten.”