Binnenland

Lagere bloeddruk na het eten

Oudere mensen hebben kort na het eten of direct na het opstaan vaak last van een bloeddrukdaling. Dat kan leiden tot een valpartij of zelfs een herseninfarct.

ANP
28 October 2003 08:19Gewijzigd op 14 November 2020 00:40

Artsen en verpleegkundigen moeten meer aandacht besteden aan de tot nu toe vrij onbekende aandoening, die ernstige gevolgen kan hebben.

Dat stellen internist J. Mehagnoul en verplegingswetenschapper L. Vloet. Beide vrouwen hopen woensdag te promoveren aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) op een onderzoek naar het voorkomen van bloeddrukdaling bij geriatrische patiënten. Vloet is de eerste verplegingswetenschapper in Nederland die promoveert, aldus een woordvoerster van het Nijmeegse ziekenhuis waar zij werkt.

Een plotselinge daling van de bloeddruk veroorzaakt een kort zuurstofgebrek in de hersenen. Dat kan in het ernstigste geval leiden tot een herseninfarct, dat dodelijk kan zijn. Uit het onderzoek van de promovendi is gebleken dat tweederde van de onderzochte geriatrische patiënten last heeft van bloeddrukdaling na het eten. De helft wordt duizelig na het opstaan en bij eenderde van de ouderen daalt de bloeddruk in beide gevallen. Mensen die ouder zijn dan zeventig jaar en die last hebben van hartfalen, depressie of ziekte van Parkinson lopen extra risico.

Mehagnoul en Vloet zijn verbaasd dat de aandoening zo veel voorkomt, terwijl er heel weinig over bekend is. Vloet adviseert een aangepast dieet met minder koolhydraten voor oudere mensen. Internist Mehagnoul vindt dat artsen voorzichtig moeten zijn met het voorschrijven van medicijnen als plaspillen en antidepressiva. Deze medicamenten vergroten namelijk de kans op bloeddrukdaling. Beide onderzoekers vinden dat het meten van eventuele bloeddrukdaling standaard moet zijn bij een ziekenhuisopname van oudere mensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer