Economie

„Druk op topmanagers steeds groter”

AMSTERDAM (ANP). Topmanagers in het bedrijfsleven staan onder steeds grotere druk. Bestuursvoorzitters van grote bedrijven zitten de rit vaak niet meer uit tot aan hun pensioen. Recentelijk stapten om uiteenlopende redenen enkele bekende CEO’s voortijdig op. „Voor ambitieuze mensen is het een leuke baan, maar het eist z’n tol”, zegt Kees Cools, hoogleraar corporate finance and governance aan de Universiteit Tilburg.

17 May 2013 16:31Gewijzigd op 15 November 2020 03:38

Vrijdag werd bekend dat Dick Molman eind dit jaar stopt als bestuursvoorzitter van mediabedrijf Sanoma Media Netherlands. „Het is een zware baan, ik ben bijna 60. Ik zoek een nieuwe balans”, gaf Molman aan. „Daarbij waren de afgelopen jaren zeer intensief.” Molman stond 7 jaar aan het roer van het mediabedrijf.

Molman stopt in roerige tijden bij de Nederlandse tak van Sanoma, bekend van tijdschriften als Libelle, Panorama, Donald Duck en de televisiezenders van SBS. Begin dit jaar schreef Sanoma honderden miljoenen euro’s af op het in 2011, samen met Talpa van John de Mol, aangekochte SBS. Ook zorgt de in zwaar weer verkerende advertentiemarkt voor druk op de tijdschriftopbrengsten.

Eerder deze maand maakte Peter Voser bekend in de eerste helft van 2014 af te treden als bestuursvoorzitter van Shell. De 54-jarige Zwitser heeft daar zelf voor gekozen. „Na bijna 10 jaar als bestuursvoorzitter en financieel directeur en meer dan 25 jaar bij Shell heb ik ervoor gekozen met pensioen te gaan in de eerste helft van 2014”, zei Voser.

De druk aan de top wordt steeds groter, aldus Cools. Dat komt vooral door de grotere transparantie van de financiële markten en de opkomst van internetcommunicatie. „De topbestuurders moeten tegenwoordig aan alles en iedereen verantwoording afleggen. Vroeger werden ze nauwelijks aangesproken op hun handelen. Maar op elk nieuwsfeit moet nu worden gereageerd.”

Dit permanente verantwoording afleggen aan raden van commissarissen, analisten, beleggers en journalisten maakt het minder aantrekkelijk aan de top dan vroeger, stelt hoogleraar Cools. „Topbestuurders zijn daar vaak tot 30 procent van hun tijd mee bezig. Dat wordt onvoldoende onderkend. Sommigen vinden dat niet meer aantrekkelijk, anderen vallen uit.”

Zo ging vorig jaar september topman Ton Büchner van verfconcern AkzoNobel met ziekteverlof wegens oververmoeidheid. Büchner trad in april aan, maar zat sinds medio september ziek thuis. In december keerde Büchner overigens weer terug op zijn post.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer